Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB kendi şirketi Hamidiye’nin suyunu parayla alıyor, ihale hep aynı şirkete veriliyor

Hamidiye Su tartışması devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kendi iştiraki Hamidiye A.Ş.nin ürettiği suyu doğrudan almak yerine her yıl başka bir şirketten satın aldığı ortaya çıktı. İBB’nin açtığı su ve maden suyu ihalesini yedi yıldır hep aynı şirket, Kaim Gıda alıyor. Kaim Gıda’nın kazandığı ihalelerin son yedi yılda İBB’ye maliyeti 56 milyon 164 bin 463 TL.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştirak şirketi olan Hamidiye A.Ş., THY’ye bağlı TGS, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilim ve Sanayi Bakanlığı, Milli Saraylar ve Vakıfbank’ın su alımını iptal etmesi sebebiyle tartışılmaya devam ediyor.

Osmanlı padişahı 2. Abdülhâmid’in girişimleri sonucunda 1902 tarihinden itibaren kaynak suyunu kullanıma sunan Hamidiye, 15 ayrı kaynaktan su alıp günde 2 bin tonun üzerinde su işliyor. İstanbul’da 100’ün üzerinde bayisi bulunan Hamidiye, günlük 30 bin damacana su üretimi ile bu alanda başı çekiyor. Hamidiye’nin anonim şirket olarak faaliyete başladığı yıl ise 1979. 2005’ten itibaren de ihracata başlayan şirketin 23 ülkede distribütörü bulunuyor.

Şirket su üretim kapasitesini her geçen gün artırırken, İBB’ye bağlı bir iştirak şirketi olmasına rağmen her yıl İBB tarafından açılan su ve maden suyu ihalesine Hamidiye A.Ş. girmezken Kaim Gıda Tedarik İnşaat Kimya Temizlik şirketi her yıl ihaleyi alıyor.

İBB’ye yaklaşık maliyeti 56 milyon 164 bin TL

Son yedi yılda su ve maden suyu alımının İBB’ye maliyeti 56 milyon 164 bin 463 TL oldu ve yapılan ihalelerin tümünü aynı şirket kazandı. 2019 yılında İBB’ye ait tesis ve kuruluşlarda kullanılmak üzere su ve maden suyu tedariki için açılan ihale yaklaşık maliyeti 17 milyon 970 bin 503 TL olmak üzere Kaim Gıda’ya verildi. İçlerinde bardak su, damacana su, maden suyu, pet su, cam şişe suyun olduğu 34 milyon 464 bin 600 adet ürünü bu şirket İBB’ye tahsis etti.

Önceki yıllara bakıldığında da durum değişmiyor. Kaim şirketi 2018 yılı için açılan ihaleyi 9 milyon 872 bin 197 TL, 2017 yılı için açılan ihaleyi 7 milyon 502 bin 625 TL, 2016 yılı alımı için açılan ihaleyi 6 milyon 741 bin 560 TL, 2015 için yapılan ihaleyi 4 milyon 898 bin 36 TL, 2014 için yapılan iki ihaleyi 3 milyon 869 bin ve 597 bin 661 TL, 2013 için yapılan ihaleyi 2 milyon 607 bin 258 TL, 2012 için yapılan ihaleyi 2 milyon 105 bin 623 TL karşılığında aldı.

İhaleye Hamidiye A.Ş. neden giremiyor?

. İBB CHP Meclis Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı İBB’nin açtığı su ve maden suyu ihalesine Hamidiye A.Ş.’nin neden girmediğini, İBB’nin kendi suyunu neden başka şirkete ihale ederek karşıladığını şöyle açıkladı:

“Su ve maden suyu ihalesi birlikte yapıldığı için ve Hamidiye A.Ş.’nin sadece su ürettiği için bu ihaleye giremediği söyleniyor. Ancak bu ihale su ve maden suyu olarak ayrı yapılsa Hamidiye A.Ş. ihaleye girebilir. Birlikte yapılmasının sebebi de aslında Hamidiye A.Ş.’nin ihaleye girmesinin istenmemesi.”

9 TL’lik su 9.5 TL’ye İBB’ye verildi

Balyalı, nisan ayında belediye meclisinde yaptığı konuşmada Hamidiye damacana fiyatının 9 TL olduğunu, ancak İBB’nin aynı damacanayı ihale sonucunda 9.5 TL’den aldığını açıklamıştı. 

Kaim Gıda Tedarik İnşaat Kimya Temizlik şirketi, gıda maddelerinin bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak toptan satışını yapan bir aracı şirket. Hamidiye’nin yanı sıra, Pepsi gibi başka firmalarla da çalışıyor. Şirketin kuruluş tarihi 9 Ocak 2009 ve kurucuları Turgut Polat ve Yusuf Aydın. Ancak Yusuf Aydın 29 Mayıs 2013’te haklarını Turgut Polat’a devrederek ortaklıktan ayrıldı.

Kaim’den önce de Zirve vardı

İBB’nin su ve maden suyu alım ihalesi Kaim Gıda’dan önce de başka bir şirkete veriliyordu. Bu şirketin adı da Zirve Gıda. 2005’ten itibaren bedeli 7 milyon 669 bin TL olan altı ihaleyi alan şirket de Kaim’e benzer şekilde Hamidiye’nin suyunun üzerine kâr koyarak İBB’ye sattı.

Zirve Gıda’nın başkanı ise Ahmet Karagöz. Karagöz, aynı zamanda Ensar Vakfı’nın mütevelli heyeti üyesi. AKP İl Yönetim Kurulu’nda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nikah törenine katıldığı Ali Osman Erilli ve Kaim şirketinin sahibi Turgut Polat da bu şirketin eski ortaklarından. Şirketin şu anda 3 milyon TL’lik sermayesi bulunuyor.

Hamidiye’nin tarihi

1898 yılında 2. Abdülhâmid’in emriyle bir komisyon kuruldu. Yapılan projeye göre Kırkçeşme tesislerinin doğu kolunda ve Eyüpsultan'a bağlı Kemerburgaz’ın güneydoğusundaki su kaynakları 20 yerde toplandı.

Kurulan yerlerde kirlenmelere engel olmak için demir kapılar yapıldı. Tesisin büyük bölümünün tamamlanması 1900 yılını buldu. Suyun verilmesi ve resmen açılışı ise 26 Mayıs 1902’de yapıldı. Tesisin maliyetinin 100 bin altın lira olduğu kayıtlara geçti.

Hamidiye suyunun üretiminde kalite artırılmış ve 133 çeşme ile tüm İstanbul’a dağıtılmıştı. Şehrin büyümesi ve sokak sebillerinin eskimesi nedeniyle 1979 yılından itibaren sular şişelenmeye başlandı. Hamidiye suları aynı tarihte anonim şirket statüsüne kavuştu. Hamidiye A.Ş. bugün, İBB’nin iştirak şirketi ve 20 milyon TL'nin üzerinde sermayaye sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.