Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’ye olası operasyon – Trump: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Kürtler’e iyi davranmalısın’ dedim”

ABD Başkanı Donald Trump, kendi yönetimi içinde dahi şok etkisi yaratan Suriye’deki Amerikan askerlerini çekme kararı ertesinde, dün Savunma Bakanı Mark Esper, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve kuvvet komutanlarının da katıldığı bir “ulusal güvenlik” toplantısı yaptı. Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden bahsetti ve ABD’nin bölgedeki müttefiki Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kast ederek, “Onlara iyi davranmalısın” dediğini anlattı.

“Suriye’de şu anda yaptığınızın iyi bir fikir olduğuna inanıyor musunuz” sorusu üzerine Trump şunları söyledi: “Suriye’de çok uzun süredir bulunuyoruz. IŞİD’e vurup çıkacaktık ama öyle olmadı. (Askerlerimiz) çok uzun yıllardır burada. Sayılarını azalttık. Söz ettiğiniz bölgede 50 asker vardı, onlar da çekildi.”

Trump hemen akabinde sözlerine şöyle devam etti: “Birçok konuda ne olacağını göreceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştum ve dedim ki ‘Onlara iyi davranmalısın ve IŞİD’in de icabına bakmalısın’. ”

Bölgedeki Amerikan güçlerinin savaşmaktan ziyade “polislik” yapmakta olduğunu söyleyen Trump, Türkiye’den beklentisini ise şöyle açıkladı: “Umarım (Cumhurbaşkanı Erdoğan) herkese hak ettiği saygıyı gösterir. Bizim beraber çalıştığımız çeşitli insanlarla savaşmaktalar – Türkiye yıllardır onlarla savaşıyor. Birisi ‘100 yıldır’ dedi. Siz de dün bana bahsetmiştiniz, 200 yıl belki de daha fazla.”

SDG tarafından kamplarda tutulan IŞİD’lilerin sorumluluğunu da bundan böyle İran, Irak, Türkiye, Suriye, Rusya ve diğer başka ülkelerin alması gerektiği görüşünü de yineleyen Trump, Suriye politikasına dair kararını, “Bir aşamada insanlarımızı eve geri getirmemiz gerekiyor. Yaptığımız işte bu” sözleriyle savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.