Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Orhan Pamuk vakâsı da Polonya’dan: Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Olga Tokarczuk “hainlik” ile suçlanıyor

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle ertelenen 2018 Nobel Edebiyat Ödülü, bu yıl verildi. Ödülün sahibi yazar Olga Tokarczuk, ülkesi Polonya’da hainlik ve ajanlıkla suçlanıyor.

Olga Tokarczuk, Polonya hükümetinin mültecileri tehdit olarak gösterdiği ve yabancı düşmanlığının arttığı bir dönemde, ülkesinin çoğulcu tarihini belgelemiş bir yazar. Tokarczuk, eşcinselleri ve küreselcileri, Batılı ülkelerin yaydığı bir “gökkuşağı vebası” olarak nitelendiren iktidar partisini ve ülkede yaşanan yabancıları yönelik saldırıları açıkça kınamasıyla biliniyor.

Tokarczuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü alması, Polonya’da bu pazar yapılması planlanan genel seçimlere malzeme olarak kullanılmaya başlandı. Yazar, sağcı politikacılar ve gazeteciler tarafından “Batılı ve solcu salonların aranan ajanı” olarak nitelendiriliyor.

Bu yaşananlar, Olga Tokarczuk’un ilk hedef gösterilmesi değil. Tokarczuk, 2015 yılında da devlet televizyonunda sarf ettiği, “Sömürgeciler olarak işlediğimiz korkunç suçları, azınlıkları bastıran ulusalcılığı, köle ticaretini ve Yahudi katliamını gizlemek yerine kendi tarihimizle yüzleşmeliyiz” sözleri yüzünden sağcılar tarafından ağır şekilde eleştirilmişti.

2014’te Polonya’nın “korkunç eylemlere” imza attığını söylemesinin ardından, sağcılar tarafından yine “hain” olarak etiketlenmiş, aldığı tehditler yüzünden özel korumayla dolaşmak zorunda kalmıştı.

Tokarczuk, Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan 6. Polonyalı yazar ve 1901’den bu yana ödülü alan 15. kadın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.