Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala: “Fantastik bir iddianameden ötürü 710 gündür hapishanedeyim”

2013’te meydana gelen Gezi protestolarını organize ettiği suçlamasıyla tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala, New York Times’ta bir makale kaleme aldı. “Bir Türk hapishanesinde 710 gece” başlıklı makalesinde Kavala, “hiçbir kanıt olmadan ciddi suçlamalar ortaya atmanın, tutuklamalardan sonra kanıt arayışına girmenin ve tutukluluk süresini uzatmanın” Türkiye’de yargının standart uygulamaları haline geldiğini belirtti. 

Geçen Salı günü İstanbul’dagerçekleşen üçüncüduruşmasında, iki yıldır cezaevinde tutulan Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verildi. Kavala, New York Times için kaleme aldığı makalesindetutukluluğuylasonuçlanan süreci şöyle anlatıyor:

“İşadamı bir hayırseverim. 17 Ekim 2017’de yüzbinlerce Suriyeli mülteciyi ağırlayan, belediye yetkilileriyle Suriyeli mülteci sanatçılarla ilgili bir projeyi konuştuğum Gaziantep’ten İstanbul’a dönerken İstanbul’da havalimanında gözaltına alındım. Bir yanlışlık olduğunu, ifadem alındıktan sonra serbest kalacağımı sanıyordum. İki hafta diğer tutuklularla birlikte tutulmamın ardından sorgum tamamlandı ve sonrasında da tutuklandım. O zamandan beri hapisteyim.”

“Yaptığım çalışmalarda bugüne kadar hiçbir hukuki sorunla karşılaşmadım”

Osman Kavala makalesinde, uzun yıllar boyunca tabu olarak görülen Kürt ve Ermeni meseleleriyle ilgili sivil toplum projelerine katıldığını, bunların bazı medya gruplarınca karalama kampanyalarının hedefi olduğunuancak daha önce hiç bir hukuki sorunla karşılaşmadığını belirtiyor:

 “Gezi protestolarının hükümeti devirmek için George Soros tarafından planlanıp finanse edildiği, benim de bu komplonun Türkiye’deki organizatörü olduğum şeklinde, fantezi bir suçlamayla karşı karşıya kaldım. Savcı, iddianamesinde yer verdiğisuçlamaları, sadece Soros’un başka ülkelerdeki toplu ayaklanmalarda kilit bir oyuncu olduğu şeklindeki kişisel fikrine dayandırarak savundu.”

“Gezi olaylarını planladığım iddiası akla ziyan”

Kavala ayrıca Gezi protestolarına katılan gençlerin gizli bir planla harekete geçirildikleri şeklindeki suçlamaların sadece protestocu gençlerin değil, olaylara akılcı bakabilen herkesin aklıyla alay etmek anlamına geldiğini söylüyor

“15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ülkedeki siyasi ortam değişti”

Kavala, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hükümetin Gezi protestolarına yönelik tavrının büyük değişime uğradığını belirtiyor. Bu değişimin sebebi, Kavala’ya göre, darbe girişiminin yabancı güçlerin desteğiyle yapıldığı düşüncesiyle doğrudan ilişkili.  

Kavala’ya göre Türkiye’deki mevcut insan hakları ihlallerinin sebebi yasalardan ziyade yasaların yorumlanmasıyla ilgili: Kavala, “Türkiye’deki yargı reformları, yargı bağımsızlığını güvence altına almak ve yargıyı siyasi bir emele hizmet etmekten kurtarmak için gerçek kurumsal önlemler sunmalı” diyor.

Hücre hapsinin okumak, yazmak ve düşünmek için uygun bir yer olduğunu, Anadolu Kültür’le yapacağı yeni projelerin hayalini kurduğunu yazan Kavala, hapiste geçirdiği son iki yılın, evrensel hukuk normlarına tam uyum içinde olan bağımsız yargının önemini daha iyi anlamasını sağladığını belirtiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.