Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden Harold Bloom, 89 yaşında yaşamını yitirdi

Amerikalı edebiyat eleştirmeni Harold Bloom, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Bloom’un eşi Jeanne Bloom, geçen haftaya dek Yale Üniversitesi’nde ders vermeye devam eden eleştirmenin sağlığının bir süredir kötü olduğunu açıkladı.

Dünyanın önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden olan Harold Bloom, 1930’da dünyaya geldi. Cornell ve Yale üniversitelerinde eğitim gördükten sonra, mezun olduğu Yale’de ders vermeye başladı. Yayımladığı 30’u aşkın kitap 40’tan fazla dile çevrildi ve pek çok ülkede çok satanlar listelerine girdi. Yüzlerce kitabın editörlüğünü üstlenen Bloom, klasik edebiyatın yanı sıra modern edebiyat, dinler tarihi ve özellikle Shakespeare hakkındaki yetkinliğiyle ön plana çıktı.

Bloom, 20. yüzyıl eleştiri literatürüne başta “etkilenme endişesi” ve “yanlış okuma” olmak üzere birçok yeni kavram kazandırdı, kendine özgü ve etkili bir bakış açısı geliştirdi

Bloom, Türkçede de okurla buluşan Etkilenme Endişesi‘nde esasen Romantik şairler üzerinden, sanatçı birey ile selefleri arasındaki “Ödipal” denebilecek ilişki hakkında, “bir şairin başka bir şairin doğmasına nasıl yardım ettiği” hakkında özgün ve çok tartışılmış bir teori geliştirdi. 

Yayımlandığı günden beri bir mihenk taşı olarak kabul edilen Batı Kanonu adlı kitabında ise, Batı edebiyat dünyasındaki Kanon’un merkezine koyduğu Shakespeare’den yola çıkarak yaratıcı edebiyatı derinlemesine bilmek ve kavramak için okurlara çağrıda bulundu. Bunu yaparken, odağa aldığı Shakespeare’in yanına Dante, Chaucer, Cervantes, Montaigne, Moliére, Milton, Johnson, Goethe, Wordsworth, Austen, Whitman, Dickinson, Dickens, George Eliot, Tolstoy, Ibsen, Freud, Proust, Joyce, Woolf, Kafka, Borges, Neruda, Pessoa ve Beckett’i ekledi.

Harold Bloom, edebiyat çevrelerinde kimi zaman “eleştirinin King Kong’u” olarak da anılıyordu. “Hınç Okulu” olarak adlandırdığı ve kültürel araştırmaların edebiyat eleştirisinin yerine geçmesine neden olduklarını söylediği yapısökümcüler, feministler, çokkültürlülük savunucuları gibi radikal-siyasî eleştirmenlerle sert polemiklere girdi. Bloom, 2003’te The Atlantic dergisine verdiği bir söyleşide konuyla ilgili olarak, “Kayda değer bir oranda, edebiyat araştırmalarının yerini, benim görebildiğim kadarıyla ne kültürel ne de araştırma olmayı becerebilen kültürel araştırmalar denen şu akıl almaz saçmalık aldı. Ama tabii, yarım bilgililerin her zaman kibirli bir tarafı da olmuştur, öyle sanıyorum” demişti.

Bununla birlikte, Ursula K. Le Guin’in J.R.R. Tolkien’den daha büyük bir yazar olduğunu savunarak veya Eski Ahit’in büyük kısmının bir kadın tarafından yazılmış olabileceğini öne sürerek de tartışmalara yol açmıştı.

Yazar Naomi Wolf, #MeToo hareketinin çok öncesinde, 2004’te, öğrencisi olduğu dönemde Harold Bloom’un tacizine uğradığını açıklamış, Bloom ise iddiaları reddetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.