Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı gözaltına alındı

Geçen ağustos görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Mızraklı, “terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanıyor.

Mızraklı’nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar, arama ve gözaltı kararında suçlama nedeni olarak, sadece “yürütülen bir soruşturma” yazılı olduğunu söyledi.

Kayapınar Eş Belediye Başkanı Keziban Yılmaz ve Bismil eş belediye başkanları Gülcan Özer ile Orhan Ayaz ve Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer da gözaltına alındı.

Soruşturmaya kısıtlılık kararı getirildi.

HDP Diyarbakır İl Örgütü, gözaltıları protesto etmek için Kayapınar Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi, polis izin vermedi.

HDP milletvekilleri Salihe Aydeniz ve Dersim Dağ, belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri, HDP yöneticileri ve yurttaşlar, çok sayıda polis tarafından kalkanlarla abluka altına alındı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, gözaltılara Meclis’te yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi:

“Baskılar gözaltılarla bitmiyor. Baskılar, iktidarın savaş politikaları karşısında faaliyetlerimizi engelleme girişimleriyle sürüyor. İktidar, insanların fikirlerini açıklamasından ve kendisinin eleştirilmesinden korkuyor. İsterseniz tüm kalkan ve TOMA’larla ablukaya alın, biz fikirlerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz.”

Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP’den yüzde 62 oy oranıyla belediye başkanı seçildi. Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz da yüzde 66 oranında oy almıştı.

Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos’ta Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ile birlikte görevden alınmıştı.

İçişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada; Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri” yönünde tespit ve deliller bulunduğu” belirtilmişti.

Van ve Mardin’de kayyumların süresi iki ay daha uzatılırken, Diyarbakır için yapılan dava başvurusu da reddedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.