Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van ve Mardin’de kayyumların görev süresi iki ay daha uzatıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında seçilmeden önce ve seçildikten sonra açılan soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek görevden alınan Van ve Mardin‘in HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının yerine atanan kayyumların görev süresi iki ay daha uzatıldı.

19 Ağustos’ta görevden uzaklaştırılan ve yerlerine o illerin valilerinin kayyum olarak atandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk‘e İçişleri Bakanlığı’ndan telefon açılarak, 19 Ekim’de biten iki aylık süre sonrasında yapılan değerlendirmede, görevden uzaklaştırma kararının iki ay daha uzatıldığı bildirildi. Kararla birlikte, atanan kayyumların belediye başkan vekilliği görevinin iki ay daha uzatıldığı belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı‘nın Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebi ile açtığı davada ise mahkemenin ret kararı verildiği öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan Mızraklı açıklaması: “Uzaklaştırma kamu selameti için uygundur”

İçişleri Bakanlığı, Mızraklı’nın açtığı davaya gönderdiği savunmasında, Mızraklı hakkında seçilme yeterliliğini kaybetmesine yol açan suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi ve suçun niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında, görevden uzaklaştırma tedbirinin kamunun selameti bakımından hukuka uygun olduğunu belirtti ve davanın reddini istedi. Bakanlık savunmasında, Mızraklı’nın görevden uzaklaştırmasından bir gün sonra yerine kayyum olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu‘ndan uzaklaştırmanın devam edip etmemesi için görüş istediği de ortaya çıktı.

Mızraklı’nın açtığı davada, hakkında verilen görevden uzaklaştırılma kararının Diyarbakır Valiliği’nin iki adet yazısına dayandığı ve bunlardan birinin 01.04.2019 tarihli olduğu, dolayısıyla henüz davacı tarafından mazbata alınıp göreve başlanmadan düzenlenen kararın hukuki olmadığı iddia edildi.

Bakanlık savunmasının sonunda, Mızraklı hakkında açılan dava ve soruşturmaların devam ettiğini, görevden uzaklaştırma tedbirinin devam etmesi gerektiğini ve hukuka uygun olduğunu, Mızraklı’nın açtığı dava ve yürütmenin durdurulması talebinin haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu gerekçesi ile talebin reddini istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.