Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Channel 4 televizyonu menopoz dönemindeki çalışanlarına ücretli izin ve esnek çalışma serbestisi getirecek

İngiltere’nin ulusal yayın yapan televizyon kanallarından Channel 4, menopoz dönemindeki çalışanları için esnek çalışma koşulları ve ücretli izin gibi düzenlemeleri gündemine aldı.

Kanaldan yapılan açıklamada, yaşlanmaya bağlı doğal bir süreç olan menopozun iş yaşamında tabu olmaktan çıkıp özgürce ve açıkça konuşulabilmesi gerektiği vurgulandı ve bu adımın da bu hedefle ve kadın çalışanların çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla atıldığı kaydedildi.

Alex Mahon Channel 4’un 37 yıllık tarihinde ilk kadın genel yayın yönetmeni olarak Ekim 2017’de göreve geldi.

Channel 4 Genel Yayın Yönetmeni Alex Mahon da, “Tabu olan bir konuyu görünür kılarak normalleştiriyoruz. Dilerim diğer medya kuruluşları da bizi izler ve menopoz dönemindeki kadın çalışanlarını destekler” diye konuştu.

Menopozla ilgili düzenlemeler, kurum çalışanları tarafından oluşturulan “toplumsal cinsiyet eşitliği kurulu” tarafından belirlenecek. Channel 4, bünyesinde böyle bir kurul oluşturan İngiltere’deki ilk medya kuruluşu.  

İngiliz Channel 4 televizyonu, menopoz belirtileri yaşamaya başlayan kadın çalışanlarına, esnek çalışma saatleri ya da ücretli izin gibi seçeneklerle destek olmayı amaçlıyor.

Menopoz kadınların hayat akışında doğal bir dönem

Menopoz tıpkı bebeklik, ergenlik, cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemi. Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur. Dünya Sağlık Örgütü, Yunanca mens (ay) ve pause (durmak) sözcüklerinden türetilen menopozu, yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlıyor. Menopozda ortalama yaş 51 olmasına rağmen, 38–58 yaşları arasında da görülebiliyor. Menopoz dönemiyle birlikte azalmaya başlayan östrojen, kadınların hem fiziksel hem duygusal hallerine etki eden bir hormon. Ateş basması, anksiyete, eklem ağrısı, hafıza ve konsantrasyon problemleri ve uykusuzluk ile duygusal ve fiziksel değişiklikler menopozun başlıca belirtileri arasında yer alıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.