Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de Netanyahu’nun hükümet kurma girişimleri sonuçsuz kaldı, deneme sırası rakibi Gantz’ta

İsrail’de 17 Eylül’deki seçimlerden sonra yeni bir hükümet kurmayı başaramayan Başbakan Binyamin Netanyahu, görevi rakibi Benny Gantz’a devretti. Mavi ve Beyaz İttifakı’nın lideri olan eski Genelkurmay Başkanı Gantz’ın koalisyon kurmak için 28 günü var; bu süre zarfında başarılı olamazsa ülkede yeniden seçime gidilecek.  

İsrail’in en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanına sahip olan Netanyahu, koalisyon pazarlıklarından sonuç alamadığını 70. doğum gününde, pazartesi (21 Ekim) akşamı bir video mesajıyla duyurdu. Netanyahu, partisi Likud ile birlikte Gantz’ın Mavi Beyaz İttifakı ile “geniş bir ulusal birlik hükümeti” kurmak için “aralıksız” çalıştığını ancak sonuç alamadığını söyledi ve cumhurbaşkanından aldığı hükümeti kurma yetkisini iade etti.

Bu yıl iki tane seçimin düzenlendiği ülkede tekrar bir seçimin önüne geçmeye çalışacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de, hükümeti kurması için Gantz’ı görevlendireceğini açıkladı. Böylece 10 yılı aşkın süredir ilk kez Netanyahu dışında bir siyasetçi için hükümet kurma şansı doğdu. Ancak yorumcular Gantz’ın bunun için gereken çoğunluğu sağlamak konusunda Netanyahu’ndan daha fazla şansı olmadığı görüşünde. Eğer Gantz da başarısız olursa İsrail’de bu yıl içinde üçüncü kez seçim düzenlenmesi gerekecek.

İsrail’de hükümet kurmak için parlamentoda 61 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. 17 Eylül’deki seçimlerde Mavi Beyaz İttifakı 33, Likud 32 milletvekili çıkarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.