Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’de hükümet, İran destekli Husiler’e karşı ayrılıkçılarla anlaşma imzaladı

Yemen’de Birleşmiş Milletler’in (BM) resmen tanıdığı hükümet ile güneydeki ayrılıkçılar arasında bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla, İran destekli Husiler‘e karşı birleşik bir hükümet çıkarılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Husiler başkent Sana ve ülkenin kuzeyinin kontrolünü elinde tutuyor.

Ülkede yıllardır devam eden iç savaşta İran destekli Husiler ve Körfez ülkelerinin desteklediği hükümet ile ayrılıkçılar taraflar olarak yer alıyor. Arap ülkelerinin desteklediği hükümet ve ayrılıkçılar, Husiler’e karşı savaşsalar da kendi aralarında da zaman zaman çatışıyordu. Bu çatışmaların artması sonrasında ülkenin tamamıyla bölünmesinden çekinildiği için, ayrılıkçılarla hükümet arasında anlaşma imzalandığı vurgulanıyor.

Anlaşma salı günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, Yemen’deki hükümetin lideri Abd Rabbu Mansour Hadi ile ayrılıkçıların lideri Aidarius al-Zoubaidi arasında imzalandı. Anlaşma töreninde hazır bulunan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman “iki tarafın bir araya geldiği günün Suudi Arabistan için çok sevindirici” olduğunu söyledi.

Yemen savaşı başladığından bu yana bu ülkeyle ilgili çok az yorum yapan ABD Başkanı Donald Trump da anlaşmanın “çok iyi bir başlangıç” olduğunu söyledi.

Anlaşma neler içeriyor?

Anlaşmaya göre, BM destekli hükümet, ayrılıkçıların elindeki Aden’e geri dönecek ve devlet kurumlarını yeniden tesis edecek. Ayrıca ayrılıkçılar kendi milis kuvvetlerini dağıtacak ve hükümete katılacak. Ayrılıkçılar Yemen’in geleceği ile ilgili tüm toplantılarda yer alacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.