Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da Katalan ayrılıkçıların davası öncesinde on binlerce kişi hükümeti protesto etti

İspanya’nın başkenti Madrid’de on binlerce kişi hükümetin Katalonya politikasını ayrılıkçılara fazla taviz verildiği iddiasıyla protesto etti. Ana muhalefetteki muhafazakâr Halk Partisi ile merkez sağ Yurttaşlar Partisi’nin çağrısı ile yapılan ve aşırı sağcı Vox Partisi’nin de destek verdiği gösteriye yaklaşık 45 bin kişi katıldı. Göstericiler sekiz ay önce göreve gelen sosyalist Başbakan Pedro Sanchez’in istifasını ve erken seçime gidilmesini talep etti.

Gösterinin zamanlaması ise tesadüfi değil. Merkezi hükümet tarafından yasaklanmış olmasına rağmen 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu düzenleyen ve sandıktan çıkan sonuca uygun olarak yerel parlamentoda bağımsızlık ilan eden Katalan siyasetçilerin davası, salı günü (12 Şubat) görülmeye başlanacak. Aralarında Katalonya eski Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ile Katalonya Parlamentosu eski Başkanı Carme Forcadell’ın da buluduğu 12 sanık için, “isyan” ve “kamu kaynaklarını kötüye kullanmak” suçlamaları ile 7 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Üç ay sürmesi beklenen dava devlet televizyonundan canlı yayınlanacak. 

Katalonya Parlamentosu’nun 2017 Eylül’ünde aldığı bağımsızlık referandumu düzenleme kararı, İspanya merkezi yönetimi tarafından yasadışı olarak ilan edilmişti. Ama Katalan seçmenlerin %42’si –güvenlik güçlerinin güç kullanarak engelleme girişimine- rağmen oy kullanarak %90 oranında bağımsızlığa evet demişti. Bunun üzerine İspanya’nın bölünmez bütünlüğüne vurgu yapan ilgili anayasa maddesinin ihlal edildiğini savunan merkezi yönetim, Katalonya’da Carles Puigdemont liderliğindeki hükümeti görevden almış ve Katalonya Özerk Yönetimi’ni de doğrudan Madrid yönetimine bağlamıştı. Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Puigdemont ise yurt dışına kaçtı.

İktidar partisi üyelerinin ceza aldığı bir yolsuzluk davası ertesinde, Haziran 2018’de, güvensizlik oylaması yoluyla Halkçı Parti’yi koltuğundan eden Sosyalist İşçi Partisi, Sanchez liderliğinde yeni bir azınlık hükümeti kurmuştu. 8 aydır iktidarda bulunan Sanchez hükümeti Katalonya’daki ayrılıkçı partilerle bir diyalog girişimi başlatmak isteyince, muhalefet partileri “İspanya’nın birliği müzakere edilemez” sloganıyla erken seçim için bastırmaya başladı. Hedefleri, Avrupa Parlamentosu ve İspanya’da özerk yönetim ve yerel seçimlerin yapılacağı 26 Mayıs’ta, bir de erken genel seçim yapılması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.