Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’a silah satışını devam ettiren ABD, Yemen’de işlenen savaş suçlarından ötürü sorumlu tutulabilir

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2015 yılında Yemen’e karşı başlattığı hava operasyonları binlerce sivilin ölümüne neden oldu. Koalisyon güçleri operasyonlar boyunca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeli silah ve mühimmatı kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bazı yetkililer, bu yüzden Yemen’de işlenen savaş suçlarından ötürü ABD’nin sorumlu tutulabileceğini belirtti.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Körfez ülkelerine yapılan silah satışlarının Yemen’de işlenen savaş suçlarından ötürü ülkeyi hukuki olarak zora sokabileceği uyarısında bulundu. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen’de iktidarı ele geçiren Husiler’in bulunduğu bölgeleri bombalaması sonucu 2015’ten beri 17 bin 500’den fazla sivil hayatını kaybetti. İç savaştan etkilenen on binlerce insan ise açlıktan öldü. 

2016’da Donald Trump’ın başkanlığa gelmesiyle ABD’nin Körfez ülkelerine yaptığı silah satışları ivme kazandı. Trump hükümeti, geçen ay İsrail ve BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasından hemen sonra BAE’ye ileri teknoloji savaş uçakları ve insansız hava aracı (drone) satmak için hazırlıklara başladı. Bu kapsamda BAE ve Suudi Arabistan’ın binlerce sivilin ölümüne yol açan Yemen’deki hava operasyonlarının, ABD nezdinde hukuki problemlere yol açacağı öngörüsünde bulunuldu.  

ABD’nin yıllara göre Suudi Arabistan’a yaptığı silah ihracatı değerlerinin yıllara göre artışını gösteren grafik.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen’deki katliamlara yönelik oluşturduğu detaylı raporda, işlenmiş olması muhtemel savaş suçları kapsamında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile ortak bir çalışma kapsamında sorumlulara dava açılması çağrısında bulunuldu. Bu kapsamda yurtdışındaki bazı ABD devlet yetkililerinin, bulundukları ülkelerin savcılıkları tarafından Yemen’de sivil ayrımı gözetmeden yapılan saldırılarla bağlantılı olarak suçlamalara maruz kalabileceği belirtildi. Örneğin Almanya ve İsveç gibi “uluslararası yargı yetkisine” sahip olan ülkelere giden bazı ABD yetkililerinin, Yemen’deki savaş suçlarını görmezden gelme gibi suçlamalarla hukuki yaptırımlarla karşılaşması gündemde. NYT, bazı yetkililerin bu kapsamda avukatlar tuttuğunu ve yurtdışında tatildeyken tutuklanma ihtimallerine dair bilgi aldıklarını yazdı.  

2009 yılında İspanyol yargı yetkilileri, ABD’li altı devlet yetkilisine Küba’daki Guantanamo Körfezi’ndeki mahkumlara yönelik işkencelerden ötürü dava açmış ancak yüksek görevli mahkeme davayı reddetmişti. Geçen mart ayında ise UCM’nin ABD askerlerinin Afganistan’daki faaliyetlerine yönelik bir soruşturma açmasına yüksek görevli mahkeme tarafından izin verilmişti. UCM’nin ilk defa ABD’ye karşı dava açmasına izin verilen bu karardan sonra Trump hükümeti, UCM’ye bağlı bazı avukatlara karşı yaptırım kararı almıştı. Gazeteye göre bu tepki, hükümetin uluslararası arenadaki hukuki yaptırımları oldukça ciddiye aldığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.