Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Bahreyn polisi, Arap Baharı’nın 10. yılı için düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan çocuklara fiziksel şiddet uyguluyor ve tecavüz tehdidinde bulunuyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Right Watch) ve İngiltere merkezli Bahreyn Haklar ve Demokrasi Enstitüsü’nün (Bahrain Institute for Rights and Democracy) hazırladığı rapora göre, Bahreyn polisi, şubat ayında Arap Baharı’nın onuncu yılı için düzenlenen gösterilerde gözaltına alınan 13 çocuğa fiziksel şiddet uyguladı ve işkence tehdidinde bulundu.

Arap Baharı gösterilerinin yapıldığı tek körfez ülkesi Bahreyn’de, 14 Şubat’ta protestoların onuncu yılı anısına düzenlenen gösteriler mevcut koronavirüs önlemleri ve “yoğun polis baskısı” nedeniyle sakin geçti. Buna rağmen polisin eylemlerde gözaltına aldığı göstericilere yönelik baskısı dikkatlerden kaçmadı. 11-17 yaş aralığındaki toplam 13 çocuk gösteriler sırasında Bahreyn polisi tarafından gözaltına alınırken İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün paylaştığı rapora göre, gözaltına alınan çocukların aileleriyle temasa geçmesi engellenirken güvenlik görevlilerinin gözaltına alınan çocuklara şiddet uyguladığı, tecavüz etme ve elektrik şoku uygulama gibi işkence tehditlerinde bulunduğu ortaya çıktı. 

Raporda Bahreyn polisinin göstericileri korkutmak ve sokağa çıkmalarını önlemek amacıyla sert önlemler aldığının altı çizilirken gözaltındaki çocukların gösteriler sırasında “teker yakma” ve “yolları kapatma” suçlamasıyla gözaltına alındığını belirten insan hakları örgütleri, çocuklara gösterilen “insan onuruna aykırı” muamele nedeniyle Bahreyn polisine tepki gösterdi.

Çocuklar ve aileleriyle yapılan röportajlara da yer verilen raporda, 14-15 Şubat tarihlerinde beş çocuğun polisler tarafından darp edildiği, sözlü tacize maruz kaldıkları ve polislerin otomobil aküsüyle çocukları elektrik şokuna maruz bırakmakla tehdit ettikleri öğrenildi. Raporda aktarılan başka bir bilgiye göre ise bir polis görevlisinin, 13 yaşındaki bir çocuğun başına vurduğu ve onu tecavüz etmekle tehdit ettiği aktarıldı. Raporda ayrıca, dört çocuğun halen göz altında tutulduğu ve çocukların ağır sağlık sorunları olduğu vurgulandı.  

Reuters’ın haberine göre, gözaltına alınan çocuklardan beşinin tutuklandığı ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından kendilerine altı ay hapis cezası verildiği belirtildi. Ancak Bahreyn hükümet yetkilileri çocukların cezai sorumluluklarına yönelik çıkarılan yeni yasa kapsamında hapis cezalarının alternatif yaptırımlara çevrilebileceğini açıkladı. 14 Şubat 2021’de Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife tarafından onaylanan kanun, çocuklar için “onarıcı adalet” ve “istismara karşı önlemler” içeriyor. Altı ay sonra yürürlüğe girecek yeni yasaya göre 18 yaş altındaki bireylerin hepsi çocuk sayılırken, cezai sorumluluk yaşı 7’den 15’e çıkarılacak. Ancak mevcut uygulamalara bakıldığında, konu hakkında yeterli önlemlerin halen alınmamış olması insan hakları örgütlerinin tepkisini çekiyor. 

Arap Baharı’ndan bu yana birçok temel hak ve özgürlük ihlalinin yaşandığı Bahreyn’de protestolardan sonra binlerce kişi tutuklanmış, birçok muhalif ise ülkeden kaçmak zorunda bırakılmıştı. Uluslararası Af Örgütü, şubat ayında yayınladığı raporunda Bahreyn’in bağımsız bir yargıya sahip olmamasını ve güvenlik güçlerinin yaptığı işkence ve kötü muameleden dolayı ceza almamasını eleştirmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.