Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WSJ: Mısır’ın “mega projeleri”, Çinli ve Batılı şirketler arasındaki rekabeti artırıyor

Ortadoğu’nun en kalabalık ülkesi Mısır’da, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi yönetimi altında yapılan “mega projeler”, Çinli ve Batılı şirketler arasındaki rekabeti artırıyor. Ülkede yüksek hızlı tren hattından nükleer santral inşaatına kadar çok sayıda mega projeyi üstlenen Batılı şirketlere rakip olmaya başlayan Çin merkezli şirketlerin Mısır ekonomisinde büyüyen etkisi dikkat çekiyor.

Aljazeera’nın haberine göre, Mısır’ı “modernleştirme ve dönüştürme” yolunda birçok mega projeyi hayata geçirmek isteyen Sisi rejimi, politik ve ekonomik alanda dış ülkelerle kurduğu ittifakları genişletmeye devam ediyor.

Mısır yönetimi, ocak ayında Alman teknoloji şirketi Siemens’le yaptığı anlaşma kapsamında 23 milyar dolarlık yüksek hızlı elektrikli tren projesine start verirken El-Deba şehrinde ülkenin ilk nükleer santralini kurmak için de Rus hükümetine bağlı Rosatom şirketiyle yapılan görüşmeler sürüyor. Mısır yönetimi ayrıca, Belçika merkezli uluslararası inşaat firması Besix ile yaptığı anlaşmayla yapımına başladığı ve “dünyanın en büyük müzesi olma” özelliğini taşıyacak Gize’deki Büyük Mısır Müzesi’ni de bu yıl içerisinde açmayı hedefliyor.

Sisi’nin projeleri arasında en fazla dikkat çeken proje ise Mısır’ın 29 farklı bakanlığının yer alacağı beş milyon nüfuslu “Yeni İdari Başkent” projesi. Projeye dahil olan çok sayıda yabancı şirket arasında Çin merkezli şirketlerin fazlalığı dikkat çekiyor.

Haberde, Mısır’ın bölgedeki diğer ülkelere göre nispeten stabil ekonomik yapısı ve rejimin ülkeye dış yatırımları çekme çabasının Çin’in bölgedeki ekonomik nüfuzunu artırmasına yardımcı olduğu vurgulanırken üç milyar dolarlık maliyetinin yüzde 85’i Çinli bankalar tarafından finanse edilen Yeni İdari Başkent projesinin yapımında da Çin hükümetine bağlı inşaat ve mühendislik firmalarının büyük rol oynadığı aktarıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden yüksek miktarda yatırım alan Mısır’a, Çin tarafından yapılan yatırım miktarı da son dönemlerde büyük bir artışta. Bu kapsamda, Mısır’ın “2030 Vizyonu” girişimi ile Çin’in “yeni İpek Yolu” olarak nitelendirilen “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin ekonomik çıkarlar konusunda ortak bir noktada birleşebileceği belirtiliyor. 

Mısır’ın üç kıtayı birleştiren jeopolitik konumunun ve Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı bağlantısının Çin’in yerli üretim mallarını Avrupa pazarına göndermesi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapılan haberde, ülkenin 100 milyonluk nüfusunun da Çin’in ekonomik menfaatleri için büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi. Bu kapsamda ülkedeki ekonomik aktivitelerini artıran Çin’in, yalnızca 2019 yılında Mısır’a 7 milyar dolar yatırım yaptığı kaydedildi. 2030 yılına kadar nüfusunda 30 milyonluk bir artışın olacağı öngörülen Mısır için Pekin’den gelecek yatırımların ülkedeki istihdamı artırma yolunda hayati öneme sahip olduğunun altı çizilirken 2030’a kadar her en az 700 bin istihdam yaratmayı planlayan Sisi rejimi için mega projelerin son derece önemli olduğu belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.