Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere seçimleri – “Umudun manifestosu”: İşçi Partisi, zenginden alıp yoksula vermek üzere, yılda 82 milyar sterlin ek vergi geliri yaratmayı vaat ediyor

Jeremy Corbyn liderliğindeki İngiltere İşçi Partisi, kendi deyişleri ile “on yıllardır en radikal ve en iddialı” seçim manifestosunu açıkladı.

İşçi Partisi “Gerçek Değişim Zamanı” adını verdiği manifestosu ile, 12 Aralık’ta yapılacak erken genel seçimlerden zaferle çıkıp iktidara gelmesi halinde kamu harcamalarında çok büyük bir artış vaat ediyor. Bu harcamaları da ülkenin en zengin kişi ve kuruluşlarından alınacak vergilerle finanse etmeyi öngörüyor.

Kamuya yapılacak “yatırım bombardımanı” ile İngiltere’de dokunulmadık köşe bırakmayacaklarını, “azınlık için değil çoğunluk için” politikalar ürettiklerini söyleyen Corbyn, milyarderlerin, büyük şirketlerin, toprak ve mülk sahiplerinin “düşmanca” tepkisinden çekinmediklerini belirtti. Corbyn bu kesimlerin ve sözcülerinin, İşçi Partisi’nin vaatlerini yerine getirmesinin imkansız olduğu yönünde yayınlar yaparak karşı saldırıya geçmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Açıkladıklarının “umudun manifestosu” olduğunu vurgulayan İşçi Partisi lideri, “bir kuşak boyunca müesses nizam tarafından önüne set çekilen popüler politikalar”ı hayata geçireceklerini anlattı.

Jeremy Corbyn “Gerçek Değişim Zamanı” adlı seçim manifestosu ile.

Corbyn, 2017 seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de, öngördükleri vergi artışının çalışanların yüzde 95’ini değil, sadece en zengin yüzde 5’ini etkileyeceğinin altını çizdi. Buna göre yıllık 80 bin sterlinden fazla kazananların ödeyeceği vergi yüzde 45, yıllık 125 bin sterlinden fazla kazananlarınki ise yüzde 50 oranında. İngiltere’de mevcut kanunlara göre en yüksek vergi oranı yüzde 45.

Corbyn, manifestoyu açıklarken, “Gerçek değişim için bu planı alabilirsiniz, çünkü buna sahip olmak için paraya ihtiyacınız yok, oy vermeniz yeterli” dedi. İşçi Partisi lideri iklim krizinin daha fazla inkâr edilemeyeceğini de savunarak İngiltere’yi yeşil ekonomiye taşımayı vaat etti.

İşçi Partisi, seçim manifestosunun yanında bir de “gri kitap” yayınlayarak, manifestodaki vaatlerini nasıl yerine getireceğini kamuoyuyla paylaştı. Gri kitap, yılda 82 milyar sterline karşılık gelen vergi artışlarını detaylı olarak anlatıyor. Bu 82 milyar sterlinlik gelirin 9 milyarlık kısmının hisse senedi alım satımlarından karşılanması öngörülüyor.

İşçi Partisi’nin 105 sayfalık manifestosunda yer alan vaatlerinden başlıcaları şöyle:

  • Asgari ücret, saatte 8 sterlinden 10 sterline (yaklaşık 74 TL) çıkarılacak,
  • Gelecek yıl kamu çalışanlarına yüzde 5 zam yapılacak,
  • Üniversite harçları kaldırılacak,
  • Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS) daha fazla yatırım yapılacak,
  • Demiryolu ve posta idaresi ile su ve enerji şirketleri kamulaştırılacak,
  • 2024’e kadar her yıl 100 bin sosyal konut inşa edilecek,
  • British Telecom’un kısmen kamulaştırılması ve teknoloji şirketlerinden alınacak vergilerle tüm konutlara ve işyerlerine bedava internet hizmeti verilecek,
  • İklim değişikliği ile mücadele için çevreyi kirletenlere yönelik olarak yeni vergi politikaları uygulanacak,
  • Petrol ve doğalgaz şirketlerinden bir seferlik özel vergi alınarak, elde edilecek gelir İngiltere’nin yeşil ekonomiye geçişinde büyük istihdam kayıpları yaşanmaması için kullanılmak üzere oluşturulacak “Adil Dönüşüm Fonu”nda toplanacak (İşçi Partisi, bu yolla hazinenin bu yıl petrol ve doğalgaz sektöründen elde edeceği gelirin 10 kat daha fazlasını, yani yaklaşık 11 milyar sterlini sözkonusu fona aktarmayı hedefliyor. İşçi Partisi, tek sefer alınacak bu verginin, şirketlerin iklim krizinin önlenmesine dönük geçmiş katkılarına göre hesaplanabileceğini ve vadeyle ödenebileceğini söylüyor.)
  • Hisse senedi alım satımlarında mali işlemler vergisi yürürlüğe konulacak, ikinci evi olanlardan ekstra vergi alınacak,
  •  (Brexit) süreciyle ilgili olarak Brüksel’le yeni bir anlaşma müzakere edilecek ve bu anlaşma, İngiltere’nin AB’de kalma seçeneğiyle birlikte referanduma sunulacak,
  • İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarına otomatik olarak ülkede kalma hakkı verilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.