Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanmaktan dava açılıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında rüşvet aldığı, yolsuzluk yaptığı ve görevini kötüye kullandığı suçlamalarıyla dava açılıyor. İsrail’in görevde en uzun kalan lideri unvanına sahip olan Netanyahu suçlu bulunursa rüşvet suçundan 10 yıla kadar, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanma suçlarından ise üçer yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Hakkındaki 63 sayfalık iddianamede Netanyahu, medyada kendisi ve eşi hakkında olumlu haberler yapılması karşılığında telekomünikasyon ve medya şirketlerine birtakım hukuki imtiyazlar tanımak ve yine birtakım mali ve kişisel imtiyazlar karşılığında milyarder dostlarından 200 bin doları aşkın tutarda lüks hediyeler almakla suçlanıyor.

2009’dan bu yana başbakanlık koltuğunda oturan Netanyahu, başsavcılığın dava açma kararını “darbe girişimi” olarak niteledi, kamuoyunun hukuk sistemine güveninin kalmadığını ileri sürdü. 70 yaşındaki siyasetçi, istifa etmeyeceğini de daha önce duyurmuştu. İlgili yasa, başbakanların suçlu bulunana dek görevde kalmasına olanak tanıyor.

Netanyahu hakkında dava açılacağına dair başsavcılıktan yapılan açıklama, İsrail’de eşi görülmemiş bir siyasi belirsizlik dönemine denk geldi. 17 Eylül’deki erken seçimlerden sonra ne Netanyahu ne de seçimden küçük bir farkla birinci çıkan rakibi Benny Gantz hükümet etmeye yetecek sayıda milletvekilini bir araya getiren bir koalisyon oluşturmayı başarabildi. Eylül seçimleri, nisandaki erken seçimlerde de aynı durum yaşandığı için düzenlenmişti.

Uzmanlara göre üçüncü bir seçim de kapıda. Ama öncesinde Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail’in kuruluşundan (1948) bu yana ilk kez parlamentodan hükümeti kurmayı denemesi için yeni bir aday önermesini istedi. Seçilen kişinin koalisyon pazarlıkları için 11 Aralık’a kadar vakti olacak. O da başaramazsa –ki uzmanlar parlamentodaki dengelerin buna engel olduğunu söylüyor- İsrail’de üç ay içinde bir kez daha seçim yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.