Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’in Uygurlar’a yönelik baskı politikasını TikTok üzerinden eleştiren kadına bir ay içerik yükleme engeli

Amerikalı Feroza Aziz isminde bir kadının TikTok uygulamasında Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikasını “yeni bir Holokost” olarak niteledi. Ardından TikTok, Aziz’in içerik yüklemesini engelledi.

Güzellik ve bakım tavsiyeleri içeren videolar hazırlayan Feroza Aziz, videosunda önce kirpiklerin bakımı hakkında tavsiye veriyor. Daha sonra “şimdi telefonunuzu Çin’de neler olduğunu araştırmak için kullanın. Suçsuz Müslümanların nasıl da ailelerinden ayırtılarak kamplara götürüldüklerini görün. Aziz videoda, “Kaçırılıyorlar, öldürüyorlar, tecavüz ediliyorlar, domuz yemeye ve içki içmeye zorlanıyorlar, başka dinlere geçmeye zorlanıyorlar. Bu insanlar kamplardan canlı çıkamıyorlar. Bu yeni bir Holokost’tur. Kimse konuşmuyor. Lütfen duyarlı olun” diyor.

17 yaşındaki genç kadın Twitter hesabından “Tik Tok’ta bir ay içerik yüklemem engellendi. Bu beni susturmayacak” dedi.

ByteDance isimli Çin teknoloji şirketi tarafından geliştirilen TikTok konu hakkında yaptığı açıklamada “Kullanıcının bir önceki hesabı, Usame bin Ladin’in yer aldığı bir video paylaştığı ve TikTok’un ‘terör örgütleriyle alakalı içeriklerin paylaşılmaması’ şartını ihlal ettiği için engellenmiştir” dendi. 

Genç kadın “Müslüman bir kadın olarak her zaman haksızlığa uğradım ve halkımın haksızlığa uğradığını görüyorum ve ben her zaman insan haklarına ilgiliydim” dedi.  

BuzzFeed’e röportaj veren Aziz, Usame bin Ladin ile alakalı videonun kara mizah şakası olduğunu anlattı. “TikTok’un videomu Çin’in kampları hakkında yaptığım video yayınlandığında kaldırmasını tuhaf buluyorum. Doğru bulmuyorum” dedi. 

Uygur kadının gördüğü işkenceyi anlatan manga viral oldu

Council on Foreign Relations’in (CFR) hazırladığı harita Türkçe çevrildi.

 

Çin’in Uygur Türk’ü bir kadına uyguladığı şiddet ve işkenceyi anlatan “Başıma Gelenler” isimli manga yayınlandı. Japon kadın manga çizeri Tomomi Shimizu tarafından yapılan çizgi film, 29 yaşında genç bir anne olan Mihrigül Tursun’un 2017 yılında Çin’de yaşadığı olayları konu alıyor. 

Üçüz annesi olan Tursun Urumçi Havaalanı’nda gözaltına alınıyor ve bebekleri elinden alınıyor. İşkencelere maruz kalan genç kadın izin alıp çocuklarını görmeye gittiğinde bir oğlunun öldüğünü diğerlerinin ise kötü durumda olduğunu görüyor. Tüm dramını konu alan çizgi film sosyal medyada iki gün için 2,5 milyon kez izlendi

Artuks City’de bir “meslek edindirme amaçlı eğitim merkezi” olarak adlandırılan kamplardan biri.
Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images

Çin’in Uygurlara yönelik politika belgeleri sızdırıldı

Geçtiğimiz günlerde Çin’in Şincan’da Uygurlar’a ve diğer Müslüman azınlığa yönelik baskı politikasının detaylarını ortaya koyan bir dizi yeni gizli belge basına sızdırıldı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) edindiği “Çin yazışmaları”, yüz binlerce kişinin tutulduğu kamplarda uygulanması istenen beyin yıkama yöntemleriyle ilgili talimatlar içeriyor. Gizli belgeler, Çin polisinin Şincan’da yaşayanlar arasında kimlerin söz konusu kamplarda alıkonacağına da yapay zeka yazılımıyla karar verdiğini gösteriyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.