Amerikalı Feroza Aziz isminde bir kadının TikTok uygulamasında Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikasını “yeni bir Holokost” olarak niteledi. Ardından TikTok, Aziz’in içerik yüklemesini engelledi.
Güzellik ve bakım tavsiyeleri içeren videolar hazırlayan Feroza Aziz, videosunda önce kirpiklerin bakımı hakkında tavsiye veriyor. Daha sonra “şimdi telefonunuzu Çin’de neler olduğunu araştırmak için kullanın. Suçsuz Müslümanların nasıl da ailelerinden ayırtılarak kamplara götürüldüklerini görün. Aziz videoda, “Kaçırılıyorlar, öldürüyorlar, tecavüz ediliyorlar, domuz yemeye ve içki içmeye zorlanıyorlar, başka dinlere geçmeye zorlanıyorlar. Bu insanlar kamplardan canlı çıkamıyorlar. Bu yeni bir Holokost’tur. Kimse konuşmuyor. Lütfen duyarlı olun” diyor.
Here is a trick to getting longer lashes! #tiktok #muslim #muslimmemes #islam pic.twitter.com/r0JR0HrXbm
— Feroza Aziz (@ferozaazizz) November 25, 2019
17 yaşındaki genç kadın Twitter hesabından “Tik Tok’ta bir ay içerik yüklemem engellendi. Bu beni susturmayacak” dedi.
I am blocked from posting on tik tok for a month. This won’t silence me.
— Feroza Aziz (@ferozaazizz) November 25, 2019
ByteDance isimli Çin teknoloji şirketi tarafından geliştirilen TikTok konu hakkında yaptığı açıklamada “Kullanıcının bir önceki hesabı, Usame bin Ladin’in yer aldığı bir video paylaştığı ve TikTok’un ‘terör örgütleriyle alakalı içeriklerin paylaşılmaması’ şartını ihlal ettiği için engellenmiştir” dendi.
Genç kadın “Müslüman bir kadın olarak her zaman haksızlığa uğradım ve halkımın haksızlığa uğradığını görüyorum ve ben her zaman insan haklarına ilgiliydim” dedi.
BuzzFeed’e röportaj veren Aziz, Usame bin Ladin ile alakalı videonun kara mizah şakası olduğunu anlattı. “TikTok’un videomu Çin’in kampları hakkında yaptığım video yayınlandığında kaldırmasını tuhaf buluyorum. Doğru bulmuyorum” dedi.
Uygur kadının gördüğü işkenceyi anlatan manga viral oldu
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Çin’in Uygur Türk’ü bir kadına uyguladığı şiddet ve işkenceyi anlatan “Başıma Gelenler” isimli manga yayınlandı. Japon kadın manga çizeri Tomomi Shimizu tarafından yapılan çizgi film, 29 yaşında genç bir anne olan Mihrigül Tursun’un 2017 yılında Çin’de yaşadığı olayları konu alıyor.
Üçüz annesi olan Tursun Urumçi Havaalanı’nda gözaltına alınıyor ve bebekleri elinden alınıyor. İşkencelere maruz kalan genç kadın izin alıp çocuklarını görmeye gittiğinde bir oğlunun öldüğünü diğerlerinin ise kötü durumda olduğunu görüyor. Tüm dramını konu alan çizgi film sosyal medyada iki gün için 2,5 milyon kez izlendi.
Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images
Çin’in Uygurlara yönelik politika belgeleri sızdırıldı
Geçtiğimiz günlerde Çin’in Şincan’da Uygurlar’a ve diğer Müslüman azınlığa yönelik baskı politikasının detaylarını ortaya koyan bir dizi yeni gizli belge basına sızdırıldı.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) edindiği “Çin yazışmaları”, yüz binlerce kişinin tutulduğu kamplarda uygulanması istenen beyin yıkama yöntemleriyle ilgili talimatlar içeriyor. Gizli belgeler, Çin polisinin Şincan’da yaşayanlar arasında kimlerin söz konusu kamplarda alıkonacağına da yapay zeka yazılımıyla karar verdiğini gösteriyor.