Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boşandığı erkek tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın, 23 kere suç duyurusunda bulunduğu, takipsizlik verildiği ortaya çıktı

Eskişehir’de, Ayşe Tuba Arslan, altı ay önce boşandığı ve hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Yalçın Özalpay’ın saldırısına uğramış, 44 gün hastanede tedavi görmesine rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmişti. Arslan’ın Özalpay hakkında 23 kere suç duyusunda bulunduğu, bazılarının takipsizlikle sonuçlandığı, açılan beş davada da hiçbir caydırıcı karar alınmadığı ortaya çıktı. Dün Meclis’te CHP’nin araştırma teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele gününde kadınlar, yaptıkları eylemlerle şiddetin önünde engel oluşturan başta 6284 numaralı yasa olmak üzere kadınları koruyan kanunların uygulanmasını talep ettiler. Dört gün önce hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan‘ın hikayesi de yasanın uygulanmamasının nelere yol açtığının acı bir örneği.

Arslan’ın hikayesi…

Arslan, Özalpay‘ın tehdit ve hakaretleri neticesinde 14 Eylül 2018‘de ilk tedbir kararı için başvurdu. Tedbir kararı aynı gün çıktı. Karar daha sonra altı ay uzatıldı. Bu arada boşanma gerçekleşti. Bu süreçte katil zanlısı Yalçın Özalpay, Ayşe Tuba Arslan‘a tehdit ve hakaretlerine devam etti. Bütün bu süreçte Arslan‘ın, Özalpay hakkında tam 23 kez suç duyurusunda bulundu.

Suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı

Ayşe Arslan‘ın sadece bu yıl yaptığı 10 suç duyurusunun beşi takipsizlikle sonuçlandı. Gerekçe ise delil ve tanık eksikliği.

Ayşe Arslan‘ın başvurularından beşi hakkında ise dava açıldı ancak hiçbir caydırıcı karar çıkmadı. 6284 numaralı yasaya göre tedbir kararına uymayanlara üç günden on güne kadar zorlama hapis cezası verilmesi gerekiyor. Ancak toplam 23 kez tedbir kararlarını ihlal ederek tehdit, hakaret ve saldırıda bulunan Yalçın Özalpay, bu süreçte bir gün dahi zorlama hapis cezasına çarptırılmadı.

Ayşe Tuba Arslan’ın son suç duyurusu

Saldırıdan kısa bir süre önce Eskişehir Aile Mahkemesi‘ne el yazısıyla gönderdiği son suç duyurusunda Ayşe Tuba Arslan şunları yazdı: “Defalarca şikayet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım, uzaklaştırmam olduğu halde. Benim bu, Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz? Ben çok mağdurum”

AKP ve MHP araştırma önergesini reddetti

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, olayı yakından takip edenlerden. Çakırözer, dün Meclis’te yaptığı konuşmada, “Kanunun öngördüğü hapis cezaları uygulanmayarak Ayşe Arslan’ın yalnız bırakılması Eskişehir ortasındaki bu katliamın önünü açmıştır. Ayşe Arslan’ın görünen katili bellidir ama onu bir türlü korumayan koruma sistemimiz de bu cinayetin ve daha yüzlerce benzerinin azmettiricisidir. Ama polis, ama savcı, ama hâkim, ama şiddet önleme merkezi sorumlusu; kim olursa olsun, yetkililer 23 kez dile getirdiği isyanına gerçekten kulak verse Ayşe Arslan bugün yaşıyor olacaktı” diye konuştu.

CHP‘nin kadına yönelik şiddetin araştırılması, koruma mekanizmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla dün yapılan genel kurulda teklif ettiği araştırma önergesi ise AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Merve Özçelik ve Caner Polat, Eskişehir’e giderek Ayşe Tube Arslan’ın ailesi ve görgü tanıklarıyla konuşmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.