Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan sürpriz Afganistan ziyareti: Taliban’la barış görüşmeleri yeniden başlıyor

ABD Başkanı Donald Trump Afganistan’a sürpriz bir ziyarette bulundu ve üç ay önce sona erdirdiği Taliban’la barış görüşmelerini yeniden başlattığını duyurdu. Trump, Şükran Günü’nü de ülkede görev yapan Amerikan askerleriyle kutladı.

Trump’ın göreve geldikten sonraki bu ilk Afganistan ziyareti, güvenlik gerekçe gösterilerek önceden duyurulmadı. Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’ne yerel saatle akşam 8:30 sıralarında inen Trump, Şükran Günü kutlamaları çerçevesinde âdet olduğu üzere yemekte askerlere hindi ve patates püresi servis etti; onlarla beraber kameralara poz verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Bagram Hava Üssü’ndeki Şükran Günü yemeğinde askerlere hindi servisi yaptı.

Yemekten sonra üsteki hangarlardan birinde konuşma yapan Trump, Taliban’ın bir anlaşmaya varmak istediğini söyledi; üç ay önce imza aşamasına gelmişken 11 Eylül saldırılarının arefesinde durdurma kararı aldığı barış görüşmeleri sürecine atıfla  “önce ateşkes yapın demiştik, yanaşmamışlardı. Şimdi ateşkes yapmak istiyorlar, muhtemelen bununla iş yoluna girer” dedi. “Askerleri eve getirme” vaadine de gönderme yapan Trump, “O gün çok yakın” dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani ve ABD Başkanı Donald Trump Afganistan’daki Amerikan hava üssünde buluştu.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani de ülkesine gelen Amerikan Başkanı ile buluşmak üzere Bagram Hava Üssü’ne gitti ve yabancı bir lider olarak eşi pek görülmedik bir şekilde, o da Amerikan askerlerine hitap etme fırsatı buldu. Gani, Trump’ı hem El Kaide’yi Afganistan’dan “silen” stratejinin mimarı olarak niteledi hem de IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin öldürülmesinden dolayı tebrik etti.

Trump Afganistan’daki Amerikan askerlerini ilk kez ziyaret etti.

Trump’ın sürpriz ziyareti, Savunma Bakanlığı’nın asker kanadıyla arasının gerildiği bir döneme rastlıyor. ABD Başkanı Donald Trump askeri jüri tarafından suçlu bulunduktan sonra rütbesi kıdemli astsubay üstçavuştan üstçavuşa indirilen Edward Gallagher’a rütbesini bu ay içinde iade etmiş, bu müdahaleye tepki gösteren Deniz Kuvvetleri Sekreteri Richard Spencer da Savunma Bakanı Mark Esper tarafından görevden alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.