Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Irak’ta savaş suçu işlemekle suçlanan Özel Birlik Komutanını kurtaracak mı?

Amerikan Donanması’na bağlı seçkin Özel Kuvvetler Birliği SEAL komandolarının komutanlarından Edward (Eddie) Gallagher 2017 yılında Irak’ta savaş suçları işlediği iddiasıyla 28 Mayıs’ta askeri mahkemede yargılanmaya başlanacak. Bol madalyalı bir asker olan Gallagher aleyhinde dava açılmasını ise, komutanlarının insan öldürmek konusundaki kural tanımayan pervasızlığından rahatsızlık duyan, ekibinde görevli yedi komando sağlamış.

39 yaşındaki Gallagher’ın Musul’un IŞİD’den kurtarılması için yürütülen operasyonlar sırasında savaş suçu kapsamında değerlendirilecek suçları şöyle: Kalabalıklara rastgele ateş açmak, yoldan geçen bir kadını nişan alıp öldürmek, yine bir çocuğu keyfi bir şekilde tüfekle nişan alarak öldürmek, yaralı ele geçirilen 18 yaşından küçük bir IŞİD savaşçısını bıçaklayarak öldürmek ve gözaltında ölen bir tutuklunun cesediyle poz vermek. Gallagher ayrıca delil karartmak, tanıkları tehdit etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıya.

ABD Donanması Özel Birlik Komutanı Edward Gallagher, 2017 yılında Musul’da görev yaparken.

Suçlu bulunursa ömür boyu hapis yapması söz konusu olan “Bıçak” lakaplı komutanın ailesi ise, umutlarını Başkan Trump’a bağlamış durumda. Üstelik Gallagher’ın tutukluluk koşulları için yaptıkları çağrı karşılık bulmuş bile. Trump’ın mart sonunda attığı bir twit üzerine, Gallagher tek kişilik hücreden askeri hastaneye alınmış.

ABD Başkanı Twitter paylaşımında şöyle demişti: “Donanma Özel Kuvvetleri’nden Eddie Gallagher, ülkemiz için geçmişteki hizmetlerinden dolayı, mahkeme önüne çıkmayı beklerken, kısıtlamanın daha az olduğu bir yere alınacak. Bu süreç ivedilikle tamamlanmalı!”

Trump’ın Gallagher’ın davasıyla ilgilenmesine eşi ve kardeşini sık sık programlarına konuk eden Fox News’un yayınlarının etkili olduğu tahmin ediliyor. New York Times gazetesi, dava dosyasıyla ilgili detaylara yer verdiği haberinde, Fox News’da “astları tarafından iftira ve ihanete uğramış bir savaş kahramanı” olarak tasvir edilen Gallagher’ın tutuksuz yargılanması için Kongre’nin 40 Cumhuriyetçi üyesinin imza verdiğini, Trump’ın twitinin de bunun hemen ertesinde geldiğini yazıyor.

Gallagher’ın ailesi şimdi de savaş suçu zanlısı “kahraman”larının serbest bırakılması için kampanya yürütüyorlar. Bakalım seslerini Başkomutan’a bir kez daha duyurabilecekler mi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.