Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayşe Tuba Arslan cinayetinde yeni ihmal: Savcılık, sözleşmeye aykırı şekilde Arslan ile saldırganı uzlaştırmaya çalışmış

Eskişehir’de sokak ortasında eski eşinin satırlı saldırısı ile katledilen Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmallere bir yenisi eklendi. Katil zanlısı Yalçın Özalpay’a sadece 3 bin TL’lik bir ceza verildiği, Arslan’ın kendisini tehdit eden Özalpay ile İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı şekilde uzlaştırılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

Ayşe Tuba Arslan, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Yalçın Özalpay’ın saldırısına uğramış, 44 gün hastanede tedavi görmesine rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmişti. Arslan’ın Özalpay hakkında 23 kere suç duyusunda bulunduğu, bazılarının takipsizlikle sonuçlandığı, açılan beş davada da hiçbir caydırıcı karar alınmadığı ortaya çıkmıştı.

“Saldırgan adeta ödüllendirilmiş”

Uzaklaştırması olduğu halde tehdit ve hakaretlerine devam Yalçın Özalpay hakkında uygulanmayan cezaya dair konuyu TBMM’ye de taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Saldırgan hakkında uygulanan tek ceza 3 bin TL. Adeta ödüllendirilmiş” dedi.

İhmaller dizisi bununla da sınırlı değil. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyayı uzlaştırma bürosuna gönderdiği de ortaya çıktı. Çakırözer olayı şöyle anlattı: “Bir kadın 23 kez suç duyurusunda bulunduğu saldırgan ile uzlaştırmaya zorlanır mı? Arslan da tehdit ve hakaretlerin devam ettiğini kayıtlara geçirerek uzlaşmayı reddetmiş. Türkiye, kadına karşı şiddetle mücadelenin esaslarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı ve bu sözleşme her türlü arabuluculuk ve uzlaştırmayı yasaklıyor. Buna rağmen Eskişehir’de savcılığın katille uzlaştırma tutumu yeni saldırıların kapısını açmış.”

Savcılık koruma talebini de görmezden geldi

Arslan hakkında 8 Ocak 2019’da verilen koruma kararı 8 Temmuz’da bitti. Ardından savcılık talep olmadığına karar verdi. Savcılık bu kararı, 5 Temmuz 2019’da Arslan Eskişehir 2. Aile Mahkemesi’ne başvurmasına rağmen verdi.

İhmallerin ortaya çıkmasının ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), cinayetle ilgili inceleme başlattı ve kamu görevlileri hakkında soruşturma açılacağı belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.