Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’nın yeni Başbakanı Sanna Marin, dünyanın en genç lideri olacak

Dünyanın en genç başbakanı unvanı çok yakında Finlandiyalı sosyal demokrat siyasetçi Sanna Marin’in olacak. 34 yaşındaki Marin halen ülkenin ulaştırma bakanı olarak görev yapıyor.

Marin hafta sonunda beş üyeli koalisyon hükümetinin en büyük ortağı olan Sosyal Demokratik Parti’nin yeni lideri ve dolayısıyla başbakan olarak seçildi. Selefi Antti Rinne, posta çalışanlarının grevini yeterince iyi yönetemediği gerekçesiyle koalisyon üyesi partilerden birinin kendisine güvelerinin kalmadığını söylemesi üzerine, geçen hafta istifa etmişti. Marin’in, beş buçuk milyon nüfuslu Finlandiya’nın üçüncü kadın başbakanı olmak üzere bu hafta Rinne’den görevi devralması bekleniyor.

Koalisyon ortağı beş partinin beşinin de lideri kadın

Finlandiya’daki koalisyon ortağı diğer dört partinin liderleri de kadın: 32 yaşındaki Li Anderson Sol İttifak’a, 34 yaşındaki Maria Ohisalo Yeşil Lig’e, 32 yaşındaki Katri Kulmuni Merkez Parti’ye ve 55 yaşındaki Anna-Maja Henriksson da İsveç Halkı Partisi’ne liderlik ediyor. Beş partili merkez sol koalisyon hükümeti nisan ayındaki seçimlerden sonra göreve gelmişti.

Dünyanın halen görev yapmakta olan en genç devlet ve hükümet başkanları sıralamasında ilk sıraya yerleşecek olan Marin’i, Ukrayna’nın 35 yaşındaki başbakanı Oleksiy Honcharuk, yine 35 yaşında olduğu söylenen Kuzey Kore lideri Kim Yong-un ve 39 yaşındaki Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern izliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.