Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SIPRI Raporu: 2018’de dünyada silahlanma arttı, ABD’li şirketler satışların yüzde 59’una sahip

Stokholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2018 yılı verilerini içeren silah endüstrisi veritabanını açıkladı. Buna göre, 2017’ye (yüzde 2,5) kıyasla 2018 yılında silah satışlarında yüzde 4,6 oranında artış yaşandı. Silah satışlarını en çok artıran ise yüzde 7,2 ile ABD’li şirketler oldu.

SIPRI’nin silah uzmanı Aude Fleurant bu durumu ABD’li şirketlerin silah modernizasyon programına hazırlanmalarına bağlıyor. Fleurant, “Büyük ABD’li şirketler yeni nesil silah sistemleri üretebilmek ve ABD hükümetinin ihalelerini kazanabilecek durumda olmak için birleşiyor” dedi. 

2018 yılında savaş araç ve gereçleri ve silah satışlarının toplam maliyeti 420 milyar dolar oldu. Bu da, satışların 2002 yılından 2018 yılına kadar toplamda yüzde 47 arttığını gösteriyor. 

SIPRI’nin verilerine göre, 100 önde gelen silah şirketinin ilk beşini ABD’li şu şirketler oluşturuyor: Lockheed Metall, Boeing, Northrop Gumman, Raytheon ve General Dynamics.

Bu şirketler 2018 yılında birlikte, toplam satışların yüzde 35’ine denk gelen 148 milyar dolarlık satış yaptı. Bu rakamlar, 100 önde gelen silah şirketinin arasında bulunan tüm ABD’li şirketlerin, satışların yüzde 59’una sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu da toplamda 246 milyar dolarlık satış yaptıkları anlamına geliyor. 

Satışların yüzde 24’ü Avrupa ülkelerine ait. Listede yer alan 27 Avrupa ülkesi 102 milyar dolar değerinde satış yaptı ve böylece satışlarını yüzde 0,7 artırdı. Rus silah şirketlerinin silah satışlarında ise kayda değer bir artış veya azalma yaşanmadı. Rus silah şirketleri 36,2 milyar dolarlık satış ile yüzde 0,4 düşüş yaşadı.

Öte yandan SIPRI, hakkında güvenilir veriye ulaşılamadığı için Çin‘i veritabanına dahil etmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.