Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TGS: “Kadın gazetecilerin yüzde 61’i psikolojik şiddete maruz kaldı, yüzde 17’si en az bir defa fiziksel şiddetle karşılaştı”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “Kadın Gazetecilerin Güvenliği” konulu bir panel düzenledi. Panelde cinsiyet eşitsizliği ve mobbing, kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlar arasında en öne çıkan konular oldu.  

Panelde, Türkiye’de kadın gazetecilerin güvenliğini ve yaşadıkları sorunları TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu üyeleri Şafak Timur ve Gülfem Karataş anlatırken, dünyadaki kadın gazetecilerin benzer sorunlarını Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Kurucusu Kira Nazish ile Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Küresel Danışma Müdürü Sulome Anderson aktardı.

TGS’nin yaptığı araştırmaya göre kadın gazetecilerin yüzde 61’i psikolojik şiddete maruz kalırken, yüzde 17’si de fiziksel şiddetle en az bir defa karşılaştı. Ayrıca, şu an Türkiye’de tutuklu bulunan dokuz kadın gazeteci var.

Gülfem Karataş, kadın gazetecilerin Türkiye’de yaşadığı sorunları aktarırken kendi muhabirlik yaptığı dönemlerden de örnekler verdi. Karataş, KHK ile kapatılan İMC TV muhabiriyken yaşadığı gözaltı sürecine ve hemen yanında gerçekleşen gazeteci Can Dündar’a suikast girişimine dair bir haber videosu izletti. 

Karataş, bu örneklerin kayıtlı örnekler olduğunu ancak pek çok kadın gazetecinin kayıt altında alınamayan güvenlik sorunlarıyla, şiddetle, mobbingle ve tacizle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Kendisinin yaşadığı süreçlerde psikolojik destek almadığını belirten Karataş, o dönem gazeteciliğe devam edecek gücü kalmadığını, fakat meslekteki diğer hemcinsleriyle dayanışmak için TGS’deki pozisyonunda görev aldığını anlattı.

Karataş, meslekte pek çok kadının da ayrımcılığa maruz kaldığını aktardı. Kadın gazetecilerin pek çok kurumda erkek meslektaşlarından daha düşük ücretle çalıştırıldığını söyleyen Karataş, yönetici konumunda çok az kadın gazeteci bulunduğunu, sahadaki kadınların genç ve bakımlı olması beklentisi olduğunu dile getirdi.

Şafak Timur da kadın gazetecilerin yaşadığı diğer bir sorun olarak hamilelik konusunu anlattı. Timur, gazetecilikte iş saatlerinin oldukça esnek olduğunu her an her yere gidilmesi gerekliliği sebebiyle hamileliğin işyerlerinde bir sorun olarak kadınların karşısına çıktığını söyledi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Kurucusu Kiran Nazish, Türkiye’de pek çok kadın gazeteciyle temasta olduklarını, şartlarını iyileştirmek için çalışmalar yapıldığını belirtti. Türkiye’deki basın özgürlüğünün endişe verici durumda olduğunu söyleyen Nazish, bu durumdan özellikle kadın gazetecilerin etkilendiğine dikkat çekti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu Küresel Danışma Müdürü Salome Anderson, pek çok gazeteci arkadaşının IŞİD tarafından kaçırıldığını anlattı ve kadınların savaş durumunda erkeklere göre daha fazla hedef olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.