Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da tartışmalı vatandaşlık yasasından sonra iktidar partisi bir eyalet daha kaybetti

Hindistan’da protestolara sebep olan Vatandaşlık Yasası’ndaki değişiklikten sonra Başbakan Narendra Modi’nin liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) Carkhand eyaletindeki seçimlerde hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamadı. Carkhand ile birlikte BJP, son bir yılda beş eyalet kaybetmiş oldu.

BJP’nin Hindu milliyetçisi politikalarını artırması son bir senede iktidar partisine beş eyalet kaybettirdi. En son Hindistan’ın Carkhand eyaletinde yapılan seçimlerde, muhalif Carkhand Kurtuluş Cephesi (JMM) öncülüğündeki üçlü ittifak 47 sandalye kazanırken, BJP ve Tüm Carkhand Öğrenci Birliği (AJSU) partileri 27 sandalye kazanabildi.

Carkhand, BJP’nin son bir yıl içerisinde Racastan, Madya Pradeş, Çatisgarh ve Maharaştra’dan sonra kaybettiği beşinci, mayıs ayında ikinci kez iktidara geldikten sonra kaybettiği ikinci eyalet oldu.

Vatandaşlık yasası protestoları ve Carkhand seçimlerini değerlendiren The Guardian’a göre, seçimdeki kaybın en önemli nedeni Modi’nin yaklaşık 200 milyon Müslüman Hindistanlı’yı marjinalize etmeye çalışıyor olması.

Neler oldu?

Başbaka Narendra Modi’nin Hindu milliyetçisi partisi BJP, “Vatandaşlık Yasasında Değişiklik” olarak adlandırılan tasarıda son yaptığı değişiklikle, 2014 yılından önce Hindistan’a gelen Hıristiyan, Sih, Hindu gibi etnik gruplara ülkede beş yıl kaldıkları takdirde vatandaşlık verilmesini öngörürken, bu tasarıda Müslümanlar’a yer vermedi. Müslümanlar’ın vatandaşlık yasasından dışlanması 9 Aralık tarihinde ülke genelinde büyük protestoların başlamasına yol açtı.

Protestoculara karşı Hindistan hükümetinin tepkisi sert oldu. İngiliz sömürgeciliği döneminden kalma bir yasayı yürürlüğe koyarak polislerin orantısız güç kullanmasının önünü açan BJP, aynı zamanda protestoların yoğun olduğu eyaletlerde interneti kesti. Gösterilerde şu ana dek 23 protestocu hayatını kaybetti ve bu ölümlerin çoğu kuzey eyaleti olan Müslüman çoğunluklu Uttar Pradeş’te yaşandı.

Geçen gün halka seslenen Modi, yasanın Müslümanlar’a karşı yapılmadığını ve ülkedeki Müslümanlar’ın Hindistan’ın öz evlatları olduğunu belirtti.

Muhalefetin insanları bir korku illüzyonuna soktuğunu söyleyen Modi, konuşmasında Müslümanlar’ın kamplara yerleştirileceği dedikoduları olduğunu ve muhaliflerin bunu bilinçli bir şekilde yaydığı iddiası üzerinde durdu. Ancak yasa tasarısının Müslümanlar’ı kapsamıyor olması ve yasada bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı hakkında konuşmayan Modi’nin açıklamaları protestocular tarafından tatmin edici bulunmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.