Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Osman Kavala’nın avukatlarından açıklama: “Mahkeme süreci geciktiriyor, hak ihlalinde bulunuyor”

Gezi Parkı eylemlerini organize etmekle suçlanan ve 785 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın avukatları, dün görülen Gezi davası duruşması sonrası bir açıklama yayımladı. Duruşmada Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmiş ve mahkeme 28 Ocak 2020’ye ertelenmişti.

Osman Kavala’nın avukatları tarafından yapılan açıklama şöyle:

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi; 24 Aralık 2019 tarihli duruşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 10 Aralık 2019 tarihli kararında belirtilen, Osman Kavala’nın “derhal salıverilmesi” ve “TCK 312. maddede yer alan suçun unsuruna ait delillerin mahkeme dosyasında bulunmamasına” ilişkin kararını hiçe sayarak yeni bir HAK İHLALİNDE bulunmuştur.

AİHM kararlarının hukuki değerlendirmesini yapacak mercii, tarafsız ve bağımsız Türk Mahkemeleridir, buna rağmen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu kararla süreci geciktirmek adına bu yetkisini Adalet Bakanlığı’na devretmiştir.

Bu karar; hukuka aykırı olmasının ötesinde Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve uluslararası ceza hukuku prensipleri ile kurmaya çalıştığı bağları kopartacak niteliktedir.

Osman Kavala hakkında sürdürülen tutuklama kararının kaldırılmasına ilişkin AİHM kararında yer alan ‘derhal uygulanması’ şerhi, Kişi Hak ve Özgürlükleri’nin korunmasına yönelik Anayasal bir zorunluluk olup kararların kesinleşmesine bağlı kılınamaz.

Kaldı ki alınan kararların keyfiliği, hukuki bir hata ya da hâkimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilemez.

Gelinen noktada, söz konusu hukuka aykırı kararın adalet ve yargı sistemimizi içine düşürdüğü durum, iki yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın mevcut durumundan daha vahimdir.

Bu hukuksuz uygulamaya karşı Mahkeme Heyeti’nin reddi ve HSK’ya şikâyet gibi başvurular başta olmak üzere, tutukluluğun devamı kararına itiraz, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi başvuruları ile Adalet Bakanlığı’na ivedilikle yapılacak başvurular tahtında hak arama yolundaki kararlılığımızı kamuoyunun bilgi ve dikkatlerine sunarız.

Osman KAVALA Müdafileri

Av. Dr. Köksal BAYRAKTAR, Av. Deniz Tolga AYTÖRE, Av. İlkan KOYUNCU

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.