Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı’ndan Kadına Şiddetle Mücadele Genelgesi: “Şiddet mağdurunun korunması için delil veya talep aranmaksızın tedbir alınacak”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla, kadına şiddetle mücadelede alınması gereken tedbirlere ilişkin “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi” yayımlandı.  Genelgede sıklıkla 6284 sayılı Kanunun uygulanması için gerekli tedbirlerin alınması vurgusu yapıldı. Ayrıca genelgeye göre şiddet failleri için elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaştırılacak.

“2020-2021 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” kapsamında, valiliklerin ve kolluk birimlerinin görev ve sorumluluğunda olan konularda mevzuatta verilen görev ve sorumlulukların gecikmeksizin uygulanması, alınan tedbirlerde etkinliğin ve kurumsal kapasitenin artırılması, koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın artırılması istendi. Ayrıca gönderilen genelge ile şiddet mağdurunun yaşam, fiziksel ve ruhsal vücut bütünlüğünün her şart altında korunması gerektiğinin altı çizildi.

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik personeline meslek içi eğitim

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından öncelikli olarak asayiş birimleri, polis merkezleri ve karakollarda görev yapan kolluk görevlilerinden başlamak üzere personelin tamamı 2020-2021 yılları arasında aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda hizmet içi eğitime tabi tutulacak.

Talep olmasa da şiddet mağdurunun korunması için tedbir alınacak

Şiddet mağdurunun hayati tehlikesinin bulunması halinde; bu hususta bir talebinin olup olmadığına bakılmaksızın mağdurun yaşam hakkının korunmasını sağlamak amacıyla koruyucu tedbirler alınacak. 6284 sayılı Kanun kapsamında koruyucu veya önleyici tedbir kararlarının alınması ve yerine getirilmesi aşamasında şiddet mağduru ile şiddet uygulayan arasında kesinlikle uzlaşma ya da arabuluculuk faaliyetinin yapılamayacağı hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Kadın Acil Destek (KADES) uygulaması il, ilçe düzeyinde vatandaşa duyurulacak, uygulamanın kullanımı konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele birimleri kurulacak

Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 6284 sayılı Kanun kapsamında yürütülen tüm işlemlerin il, ilçe düzeyinde tek elden takibinin yapılması için tek işi kadına karşı şiddetle mücadele olan idari birimler kurulacak.

Kadına yönelik şiddetle mücadele için ortak ağ oluşturulacak

Kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele etmek için Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Sistemi (UYAP) Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Bilgi Sistemi (JABS), Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Bilgi Sistemi (POLNET), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Şiddet Önleme Merkezleri (ŞONİM) arasında bilginin hızlı paylaşımı için ortak bir ağ kurulacak.

Şiddet uygulayanın ruhsatlı silahı kolluk tarafından alınacak

Kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve kadın cinayetlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla 6284 sayılı Kanun kapsamında haklarında tedbir kararı verilenlerin silahları kolluk tarafından alınacak ve haklarında tedbir kararı kaldırılıncaya kadar verilmeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.