Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: “ABD, İran’ın Kara Şövalyesi’ni öldürdü”

Gazeteci Murat Yetkin kişisel blogunda yayımladığı yazısında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani‘ye düzenlediği suikastı değerlendirdi.

“Süleymani’nin öldürülmesinin sadece Irak değil, Orta Doğu’daki gerilimi daha da artıracak gelişmeleri tetiklemesi mümkün. Bu durum ABD ile İran arasındaki çatışma ortamını kuvveden fiile çıkarabilir” diyen Yetkin, yazısına şöyle devam etti:

İşin ilginç yanı, Süleymani’nin IŞİD’e karşı savaşta da ön safta ve ABD gibi, IŞİD ve El Kaide’nin de kara listesinde olması. Süleymani ile birlikte öldürülen El-Mühendis liderliğindeki Haşdi Şaabi ve Ketaib Hizbullah gibi İran yanlısı gruplar, (Suriye’de YPG/PKK’ya benzer şekilde) Irak’ta IŞİD ile mücadelede ABD ile yakın zamana dek işbirliği halindeydi.

Irak’taki durum, Ekim ayında çoğunluğu Şii olan nüfusun hem ABD, hem de İran etkisine karşı ayaklanmasıyla değişti. Şii göstericilerin İran’ı protesto için İran’ın Bağdat Büyükelçiliği önünde gösteri yapması dönüm noktası oldu. Süleymani’nin bu aşamada Tahran’dan Bağdat’a geçmiş olması mümkün. Nitekim bunu takiben Irak’taki ABD hedeflerine saldırılar başladı. 29 Aralık’ta Kerkük’te bir Amerikan hedefine saldırıda bir özel güvenlikçinin öldürülmesi ardından 30 Aralık’ta ABD’nin Suriye sınırı yakınlarındaki El Kaim civarındaki beş Haşdi Şaabi ve Ketaib Hizbullah üssüne saldırıp 25 kişiyi öldürmesi ardından, 31 Aralık’ta ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği basıldı. 1 Ocak’ta göstericiler geri çekilirken Trump ve Hamaney arasında söz düellosu yapıldı ve ABD saatiyle 2 Ocak, Türkiye (ve Irak) saatiyle 3 Ocak’ta Süleymani’nin öldürüldüğü açıklandı.

Saldırıdan birkaç saat önce Trump ile Erdoğan’ın, Meclis’ten Libya’ya asker gönderme izninin çıkması ardından yaptığı telefon görüşmesinde Libya ve Suriye’nin yanı sıra Irak’ı da konuştukları açıklanmıştı. Türkiye 2020’ye Suriye’nin yanı sıra Libya cephesini açarak girmişti; şimdi bir de Irak-İran sorunu var sınırlarımızda.

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.