Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya yanıyor, Türkiye için uyarılar artıyor

Avustralya’da dört aydır süren şiddetli yangınlar nedeniyle 8 milyon hektarlık bir alan küle dönerken 2 bin ev yandı. Sıcak hava ve kuraklığın şiddetlendirdiği yangınların artışı iklim krizine işaret ediyor. Ekosfer Derneği, Türkiye’ye dair de uyarılarda bulunuyor.

İklim krizi tüm dünyada tartışılıyor. Kriz, en son Avustralya’da süren yangınlar nedeniyle tartışmaya açıldı. Avustralya’da aylardır süren yangınlar insanların yerleşim alanlarını yok ederken habitatı da bozuyor.

İklim kriziyle birlikte Türkiye’de de yangınların şiddetinin ve sıklığının artması bekleniyor. 2019 yılına ait meteoroloji verileri uyarı niteliğinde.

2019 en sıcak dördüncü yıl

Yıllık ortalama sıcaklık verilerine göre 2019, Türkiye’nin tarihindeki en sıcak dördüncü yıl oldu. 2019 aynı zamanda dünyanın yaşadığı en sıcak ikinci yıl. Ekosfer Derneği’nin meteoroloji verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin 1970-2018 yılları arasındaki ortalama yüzey sıcaklığı 13,2 derece iken, 2019’da bu değer 1 derece artarak 14,2’ye ulaştı. 

Türkiye, tarihinin en sıcak yıllarını 2018 ve 2010’da 15,1 dereceyle yaşamıştı. Onu 14,5 derece ile 2014, 14,2 derece ile 2001 izledi. Yaşanan en sıcak beş yılın son 10 yıl içinde gerçekleşmesi, Türkiye’nin iklim değişikliğinden etkilendiğinin bir kanıtı. 2019’da nisan ve temmuz hariç tüm aylar, ortalamaların üzerinde bir sıcaklığa ulaştı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında ciddi sıcaklık artışları gerçekleşti.

Haziran 2019 23,4 derece ile 49 yılın en sıcak haziranı oldu. 2019’un Mayıs ayı (18,6) son 40 yılın en sıcak üçüncü mayısı oldu. Ekim 2019 (17,4) son 49 yılın en sıcak ikinci ekimi, kasım (11,5) ise 49 yılın en sıcak ikinci kasımı olarak kayıtlara geçti.

Dünyada da durum farklı değil. Avrupa Birliği’nin (AB) iklim değişikliği gözlem kurumu Copernicus Climate Change Service, 2019 Temmuz ayının dünya tarihindeki en sıcak temmuz ayı olduğunu duyurdu. 

“Yangın birkaç yıl içinde kontrolden çıkacak”

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, iklim ve enerji uzmanı Özgür Gürbüz, Türkiye’deki duruma dair şunları söyledi: “En sıcak yılların arka arkaya yaşanması, sıradışı hava olaylarının sayısının ve şiddetinin artması iklim krizinin etkisini giderek artırdığını gösteriyor. Yangın yeri dünya olunca kaçıp başka bir yere gitmek mümkün değil. Bu yangını çıkardığımız gibi söndürmeliyiz. Bunun yolu da petrol, kömür ve doğalgaz tüketimini azaltmaktan geçiyor. Türkiye ise kömür santrallerine kirletme izni vererek, yeni köprüler ve yollar aracılığıyla petrol tüketimi ve dışa bağımlılığı artırarak yangına körükle gidiyor. Yangını söndürmek için politika değişikliği şart, güneş enerjisini, enerji verimliliğini enerji politikalarının  merkezine koymazsak yangın birkaç yıl içinde kontrolden çıkacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.