Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’dan Samanyolu Galaksisi merkezine dair yeni görüntü: Yıldızların doğuşunu ve karadelik etrafındaki halkayı aydınlatabilir

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) uçan teleskopu SOFIA, Samanyolu Galaksisi‘nin merkezinin kızılötesi görüntüsünü yakaladı.

NASA’nın internet sitesindeki habere göre Dünya’ya 600 ışık yılı uzaklıktaki galaksi merkezine dair bu yeni görüntü, yoğun gaz ve toz kıvrımları içindeki ayrıntıları ortaya çıkararak, büyük yıldızların nasıl oluştuğuna ve galaksinin çekirdeğindeki süper kütleli karadeliği neyin beslediğine dair gelecekteki araştırmalara kapı açıyor.

Bu yeni görüş, dünyanın en büyük havadan teleskopu, Stratosferik Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (SOFIA) ile Temmuz 2019’da Güney Yarımküre’de kaydedildi.

NASA’nın Kaliforniya Silikon Vadisi’ndeki Ames Araştırma Merkezi‘nde bulunan SOFIA Bilim Merkezi Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği’nden James Radomski, bu yeni görüntüden elde edilen ayrıntılara dikkat çekti:

“Daha önce hiç görmediğimiz galaktik merkezimizi ayrıntılı olarak görmek inanılmaz. Bu alanı incelemek, eksik parçalarla bir bulmacayı birleştirmeye çalışmak gibiydi. SOFIA verileri bazı delikleri dolduruyor ve bizi eksiksiz bir resme sahip olmaya önemli ölçüde yaklaştırıyor.”

Yıldızların doğuşu

Samanyolu’nun merkezi bölgeleri, yeni yıldızların yapıtaşları olan yoğun gaz ve toz bulutunu galaksinin diğer bölgelerine kıyasla daha fazla barındırıyor. Ancak buna rağmen burada beklenenden 10 kat daha az büyük yıldız doğuyor. Bu tutarsızlığın nedenini anlamak için galaksinin merkezini kızılötesi ışıkla gözlemlemek gerekiyor. Elde edilen yeni görüntü, bilim insanlarını gerçeğe daha fazla yaklaştırıyor.

Yeni kızılötesi veriler, Samanyolu Galaksisi’nin merkezine sadece 100 ışık yılı uzaklıktaki Quintuplet Kümesi ile galaksinin bilinen en yoğun yıldız kümesi olan Arches Kümesi yakınındaki yeni yıldızların doğumunu etkileyen sıcak yapıları aydınlatıyor. Bu sıcak özellikleri yüksek çözünürlükte görüntülemek, bilim insanlarının galaksideki yıldızların doğum şekillerini açıklamalarına yardımcı olabilir.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacı Matthew Hankins, bu buluşun diğer galaksileri de anlamamıza yardımcı olabileceğini söylüyor:

“Kendi galaksimizin merkezinde büyük yıldız doğumunun nasıl gerçekleştiğini anlamak, bize, uzaktaki diğer galaksilerin yapılarına dair de bilgi sunar. Henüz keşfedilecek çok şey var.”

Karadelik etrafında halka

Bilim insanları, bu kızılötesi görüntüler ile Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki süper kütleli karadelik etrafındaki halkayı da daha net görebiliyor. Yaklaşık 10 ışık yılı çapındaki ve tükenebilir özellikteki bu halkanın neden oluştuğu henüz bilinmiyor. Ancak SOFIA’nın topladığı yeni veriler, en azından, halkanın yapı taşlarına dair detayları açığa çıkarmada yardımcı olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.