Türkiye’nin asker gönderme kararı ertesinde, Libya’da çözüm için diplomatik girişimler hız kazandı

Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme kararı ertesinde, bölgede diplomasi trafiği hız kazandı. İtalya, Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Mısır’ın dışişleri bakanları bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Libya’nın komşularından Cezayir’e gitti. Çavuşoğlu’nun bu ziyarette Cezayirli yetkililerin yanı sıra Libya’da Birleşmiş Milletler’in tanıdığı, Türkiye’nin de askeri destek verdiği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Başbakanı Feyyaz Sarrac’la da bir araya gelmesi bekleniyor.

Sarrac dün Cezayir’de, göreve aralık ayında seçilen Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’la görüşmüştü. Tebbun, Libya’da süregiden iç savaşa diyalogla çözüm üretme çabaları çerçevesinde ocak ayı sonunda Berlin’de bir konferans düzenlemeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in davetliler listesinde yer alan isimlerden. Libya’da süregiden savaş hali, yarın İstanbul’da bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de gündeminde.

Kıyı kenti Sirte Hafter güçlerinin denetimine geçti

Öte yandan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni tanımayarak ülkenin tamamında denetimi ele geçirmeye çalışan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, başkent Trablus’un 400 kilometre doğusundaki sahil kenti Sirte’ye girdi. Sirte 2016’dan bu yana Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı güçlerce kontrol ediliyordu. Dün kentin Hafter güçlerinin eline geçtiğine dair haberler, UMH tarafından yalanlamıştı ancak kentin düştüğü doğrulandı.

Libya 2014’te düzenlenen son seçimlerin ardından, birbiriyle savaş halinde iki ayrı yönetime bölünmüş durumda. Ülkenin çok büyük bir bölümü, neredeyse üçte ikisi Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu destekli Tobruk Yönetimi’nin kontrolünde. Hafter güçlerini destekleyen ülkeler arasında Rusya, Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa bulunuyor. Birleşmiş Milletler’in ve Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ise ülkenin kuzeybatısında küçük bir bölümü kontrol ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.