Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasım Süleymani suikastı – ABD yönetimi, İran’la önkoşulsuz görüşmeye hazır olduğunu açıkladı

ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bir mektup göndererek, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesini savundu ve gerilimin tırmanmasını engellemek için Tahran’la önkoşulsuz müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

Mektupta, Süleymani’nin öldürülmesinin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesi kapsamına girdiği savunuldu. Bu madde üye ülkelere, saldırı altında kalmaları halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor. Aynı maddeye göre, üye ülkeler bu eylemlerini 15 üyeli BMGK’ya bildirmek zorunda.

Mektupta “Uluslararası barış ve güvenliği tehliyeye atmamak ve İran rejiminin gerilimi tırmandırmasını önlemek amacıyla, İran ile önkoşulsuz olarak ciddi müzakerelere başlamaya hazırız” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İran’ın terörizme destek verdiğini savunmuş, yeni yaptırımların yürürlüğe gireceğini belirtmiş ama aynı zamanda da gerilimi azaltmaya hazır olduğunu söylemişti.

Trump ayrıca, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir telefon konuşması yaptı. Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamada, Trump’ın Stoltenberg’e, Ortadoğu’da barışın korunması ve çatışmanın önlenmesi anlamında NATO’nun rolünün artmasının önemini vurguladığı belirtildi. NATO’dan da benzer bir açıklama geldi ve “NATO’nun bölgesel istikrara ve uluslararası terörizmle mücadeleye daha fazla katkıda bulunabileceği” konusunda fikir birliğine varıldığı bildirildi.

İranlı general Kasım Süleymani geçen cuma günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir Amerikan hava saldırısında öldürüldü. İran yönetimi dün, suikasta misilleme olarak, ABD’nin Irak’taki iki üssüne yirmiden fazla balistik füze attı. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.

Dün gece saatlerinde de Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu “Yeşil Bölge”ye roket saldırıları düzenlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.