Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada Başbakanı Trudeau: Tahran’da düşen yolcu uçağının İran tarafından vurulduğuna dair kanıtlar var

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, elde edilen kanıtların Tahran’da düşen Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının İran tarafından atılan bir füzeyle ve muhtemelen yanlışlıkla vurulduğunu gösterdiğini söyledi.

Basın toplantısı yapan Trudeau, “Elimizde müttefiklerimiz ve kendi kaynaklarımız da dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan gelen istihbarat var. Kanıtlar, uçağın İran’a ait bir karadan havaya füzeyle vurulduğunu gösteriyor. Bu, yanlışlıkla yapılmış olabilir. Elde ettiğimiz bu yeni bilgi, konuyla ilgili çok detaylı bir soruşturma yapılması gerektiğini daha da çok ortaya koyuyor” dedi.

Trudeau, 63’ü Kanada vatandaşı 176 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili olarak tam ve kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısı da yaptı.

Kanada Başbakanı Trudeau, Kanada vatandaşlarının da hayatını kaybedenler arasında bulunduğu uçak kazasıyla ilgili Ottowa’da basın toplantısı düzenledi.

Daha önce Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de medyaya bilgi veren yetkililer, Tahran-Kiev seferi için havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının, İran’ın attığı Rus yapımı Tor-M1 hava savunma sistemine ait bir füze tarafından vurulup yanlışlıkla düşürüldüğüne dair inandırıcı istihbarat bulguları olduğunu söylemişlerdi.

New York Times gazetesi de uçağın düşürülme anına ait olduğu düşünülen görüntüleri yayınladı.

Uçak, İran’ın ABD’nin Irak’taki iki Amerikan üssüne füze saldırıları düzenlemesinden kısa süre sonra düşmüştü. Tahran İmam Humeyni Havaalanı’ndan kalktıktan 7-8 dakika sonra başkentin 60 kilometre güneybatısındaki Parand’da düşen uçaktaki 176 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatını kaybedenler arasında 82 İranlı, 63 Kanadalı ve 11 de Ukraynalı bulunuyordu.

ABD Başkanı Donald Trump da bugün gazetecilere uçağın yanlışlıkla vurulmuş olmasından “şüphelendiğini” söylemişti. Trump, “Öteki tarafta biri hata yapmış olabilir. Bazıları mekanik bir sorun olduğunu söylüyor ama kişisel olarak bence bu mevzubahis değil. Çok kötü bir şey olduğunu hissediyorum” demişti.  

Uçağın düşme sebebini araştıran Ukraynalı ekibin ilk incelemesi sonucunda motor arızası olasılığına dair bulguya rastlanmadığı belirtilmişti.

Ukraynalı yetkililer daha önce uçağın neden düştüğüne dair, füzeyle vurulmuş olması ihtimali de dahil dört neden üzerinde durduklarını duyurmuşlardı: “Füzeyle vurulması”, “insansız hava aracıyla çarpışması”, “terör saldırısı” ve “motorunun patlaması.”

İranlı yetkililer ise, uçağın füzeyle vurulmuş olabileceğine dair varsayımları reddediyor. İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza İnceleme Komisyonu Başkanı Hasan Rızayifer, İran resmi ajansı IRNA’da yer alan açıklamasında, uçağın pilot havalimanına dönmeye çalıştığı sırada düştüğünü, dolayısıyla “füzeyle vuruldu” iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Sözkonusu iddianın Kaza İnceleme Komisyonunun özel toplantısında ele alındığını ve geçersiz olduğu görüşüne varıldığını aktaran Rızayifer, “Eğer roket ya da füze isabet etseydi uçağın o anda patlaması gerekirdi. Dolayısıyla uçak dönüşe geçemezdi. Oysa pilot, uçağı kontrol edebilmek ve düşmekten kurtarmak için havalimanına dönmeye çalışıyordu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.