Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2019 Olof Palme Demokrasi Ödülü casusluk romanları yazarı John Le Carré’ye verildi

Dünyanın en ünlü ve en çok okunan casusluk romanları yazarı John Le Carré, “demokrasiye yaptığı katkılardan ötürü” İsveç Olof Palme Demokrasi Ödülü’ne layık görüldü. Gerçek adı David Cornwell olan İngiliz yazar, ödül olarak verilen 100 bin doları, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne bağışlayacağını duyurdu.  

Olof Palme Ödül Komitesi, 88 yaşındaki Le Carré’nin, “bireyin özgürlüğü ve insanlığın temel meseleleri hakkında ilgi çekici ve insani fikirler oluşturduğu için” ödüle layık görüldüğünü duyurdu. Açıklamada, “Le Carré bizleri sürekli, başlıca büyük güçlerin kötücül iktidar oyunları, küresel şirketlerin açgözlülüğü, yolsuz siyasetçilerin sağlığımız ve refahımızla oynadığı sorumsuz oyunlar, uluslararası suçların yaygınlaşması, Ortadoğu’daki gerilimler ve ABD ile Avrupa’da yükselen faşizm ve yabancı düşmanlığını tartışmaya davet ediyor” denildi. Komite, John Le Carré’nin kariyeri boyunca “özgürlük, demokrasi ve sosyal adalet mücadelesine olağanüstü katkıları” olduğunu vurguladı.

İsveç’in 1986 yılında suikasta uğrayan eski Başbakanı Olof Palme anısına verilen ödüle, geçen yıl, ABD’li Savunma Uzmanı Daniel Ellsberg layık görülmüştü. Ellsberg Vietnam Savaşı hakkında ABD yönetiminin halka yalan söylediğini kanıtlayan “Pentagon Belgeleri”ni medyaya sızdıran kişiydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.