Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bakan Cahit Turhan: “Kanal İstanbul 2026’da tamamlanacak, yıllık 5 milyar dolar kazanacağız”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul’un yapım maliyetini 15 milyar dolar olarak belirlediklerini ve proje sayesinde yıllık 5 milyar dolar gelir elde edileceğini söyledi. Turhan, bitiş tarihi için de “Kanal İstanbul’a 2020’de kazmayı vurursak, projeyi 2025 sonu, 2026 gibi tamamlamış olacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Anadolu Ajansı’na Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu. Giderek artan ticari taşımacılıkla Boğaz’daki deniz trafiğinin risklere yol açtığını belirten Turhan, “Boğaz ve çevresinde yaşayan insanların hayatı risk altında. İkincisi, İstanbul’u İstanbul yapan Boğaz sahillerinde yer alan tarihi eserler. Bu eserler insanlığın malı. Hepsini korumak ve saklamak istiyoruz. Bunları tehdit eden riskleri azaltmamız gerekiyor. Bu su yolunu kapatamıyoruz ancak kullananların uyması gereken kuralları koyuyoruz, şartları belirliyoruz” dedi.

“Amacımız deniz trafiğinin güvenliği”

Son 15 yılda Boğaz’dan yıllık ortalama 48 bin 296 geçiş yapıldığını belirten Bakan Turhan, şöyle devam etti: “Bu rakam, zaman zaman 50 binin üzerine çıktı. Son 5 yılın ortalaması 42 bin 258. Düşmüş ve giderek düşüyor rakamlar. ‘Demek ki Boğaz kullanılmıyor’ gibi bir anlayışla bu rakamları söyleyenler, kendi tezlerini güçlendirmek için bunu kullanıyor ama gerçekler böyle değil. Son üç yıl ortalaması da 41 bin 731 ama 2005, 2006 ve 2007 yıllarının ortalaması 55 bin 426. Çok yüksek bir rakam. Son üç yıl ortalaması 41 bin ve 2019 yılında 41 bin 112 geçiş olmuş. Bu rakamlar İstanbul Boğazı’nı kullanan, uğraksız olarak transit geçen deniz trafiği, şehir içi trafiği değil. O da her geçen gün artıyor. Gemi geçiş rakamlarında son 15 yılda yüzde 25’lik azalma olduğunu görüyoruz. Yani 48 bin 296’dan 41 binlere düşmüş ama bu gemilerin taşıdığı yük miktarında yüzde 53’lük artış var. İşte bizi de en fazla korkutan, ürküten geçen yükün miktarı ve geçen yükün içindeki tehlikeli madde miktarı. LNG, doğalgaz, kimyasal madde, petrol, patlayıcı madde taşıyor. Tehlikeli madde miktarı 10 yıl önce geçen yükün yüzde 25’iydi, şimdi bu yüzde 35’in üzerine çıktı”.

“Benim köprümden geçersen 1 dolar, geçmezsen 2 dolar gibi bir niyetimiz yok. Kanal İstanbul projesinde amacımız, ülkemizde deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması. Amacımız bu trafikten para kazanalım, bunu gelire, kâra döndürelim değil” diyen Turhan, projeyle Hollanda, Belçika ve Fransa’dan firmaların ilgilendiğini söyledi.

“Yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak”

Kanaldan günde 185 geminin geçebileceğini aktaran Turhan, “Şu anda Boğaz’dan 118-125 gemi geçirebiliyoruz. Hesaplara göre Kanal İstanbul’dan geçecek gemilerden alınacak para, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında olacak. 68 bin kapasiteli kanaldan 50 bin gemi geçtiğinde yıllık 5 milyar dolar gelirimiz olacak, bu rakamlara gelecekte ulaşacağız” diye konuştu.

Turhan son olarak, “Milli menfaatler sözkonusu olunca herkes esas duruşa geçecek, yerini, yetkisini, sorumluluğunu bilecek. Kanal İstanbul’un projelendirilmesinden sonra yapım maliyetini toplam 15 milyar dolar, inşaat maliyetini 10 milyar dolar olarak belirledik. Kanal İstanbul’a 2020’de kazmayı vurursak, projeyi 2025 sonu 2026 gibi tamamlamış olacağız” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.