Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın düşürdüğü yolcu uçağında vatandaşı bulunan ülkeler, kurban yakınları için tazminat talep etti

İran’ın füzeyle vurup düşürdüğü yolcu uçağında vatandaşı bulunan ülkeler, Tahran yönetiminden kurbanların aileleri için tazminat talep etti. Londra’da bir araya gelen Kanada, İngiltere, Afganistan, İsveç ve Ukrayna dışişleri bakanları İran’a olayla ilgili kapsamlı ve şeffaf soruşturma yapması için de çağrı yaptı.

İran, Irak’taki Amerikan hedeflerine -Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak- saldırı düzenlediği 8 Ocak günü, Tahran’dan havalanan Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağını füze sanıp düşürmüştü. 176 yolcu ve mürettebatın öldüğü olaydaki sorumluluğunu başlangıçta inkar eden Tahran yönetimi, uçağın vurulma anına ilişkin görüntülerin ortaya çıkması ve uluslararası baskılar sonucunda, daha fazla gizleyemeyeceğini anlayarak gerçeği itiraf etti.

İran halkının da yönetim aleyhine protestolar düzenleyerek tepki gösterdiği olay sonrasında soruşturma açalırken, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani davanın “özel bir mahkeme” tarafından yürütüleceğini belirterek, ordudan da “olaydan bu yana hangi toplantıların yapıldığını halka açıklamasını” istedi.

İran devlet televizyonu ise dün (16 Ocak), uçağı düşüren Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade’nin kurban yakınlarına yaptığı taziye ziyaretlerinin haberlerini yayınladı.

Hacızade, İran kamuoyuna uçağın düşürülmesi ertesinde “Hata yaptık” diyerek, Devrim Muhafızları adına sorumluluğu üstlenen yetkili. Ancak İran’ın soruşturması kapsamındaki kişilerden biri değil. Televizyon yayınında Hacızade’nin ailelerden içtenlikle özür dilemek yerine, vatan savunması için yaptıkları fedakârlıkları anlatması ise, rejimin propaganda çalışması olarak değerlendiridi ve sosyal medyada tepki topladı.

Ukrayna uçağında hayatını kaybedenlerin 82’si İran, 63’ü Kanada, 11’i Ukrayna, 10’u İsveç, dördü Afganistan, üçü İngiltere ve üçü de Almanya vatandaşıydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.