Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “IŞİD’in yeni lideri Iraklı bir Türkmen”

İngiliz The Guardian gazetesi, istihbarat kaynaklarına dayanarak, IŞİD’in yeni liderinin gerçek isminin Emir Muhammed Abdul Rahman el Mewli el Selbi olduğunu yazdı ve bu kişinin Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci Yardımcısı Adil Selvi’nin kardeşi olduğunu ileri sürdü.

Gazete, Ebubekir el Bağdadi’nin geçen ekim ayında ABD’nin düzenlediği operasyonla öldürülmesinden saatler sonra Selbi’nin halef olarak belirlendiğini, ancak IŞİD’in kamuoyuna yeni liderini duyururken müstear isim (Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi) kullanmayı tercih ettiğini yazdı.

Haberde, Tel Afer doğumlu olduğu belirtilen Selbi’nin kardeşinin Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci Yardımcısı Adil Selvi olduğu ve iki kardeş arasındaki iletişimin, Abdul Rahman el Selbi IŞİD’in lideri olana dek sürdüğü iddia edildi.   

Guardian’ın Batılı ve yerel istihbarat servislerine dayanarak haberleştirdiği Selbi hakkındaki bilgiler şöyle:

  • IŞİD’in kurucularından ve üst düzey yöneticileri arasında Arap olmayan az sayıdaki kişiden biri.
  • Ezidilere yönelik soykırımı girişimini azmettiren kişi; katliam ve köleleştirme fetvalarını o verdi.
  • Takma isimlerinden bir diğeri Hacı Abdullah.
  • Bazı çevrelerde Abdullah Kardaş olarak da biliniyor, fakat Iraklı yetkililer Abdullah Kardaş’ın iki yıl önce ölen bir başka IŞİD mensubu olduğu kanısında. 
  • Musul Üniversitesi’nde ilahiyat okudu.
  • 2004 yılında Amerikan askerleri tarafından yakalanıp Irak’ın güneyindeki Bucca kampında alıkonuldu. Ebubekir el Bağdadi ile de bu kampta tanıştı.
  • En az bir erkek çocuğu olduğu sanılıyor.
  • Bağdadi ile birlikte Suriye’nin İdlib vilayetine geçmek yerine, Irak-Musul civarındaki küçük yerleşimlerden birinde kaldığı sanılıyor.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçen ağustosta yayımladığı ve haklarında bilgi getirecek kişilere 5 milyon dolar ödül vereceğini duyurduğu beş kişilik IŞİD yöneticileri listesindeydi (Anadolu Ajansı ilgili haberinde, Salbi’nin adını Emir Muhammed Said Abdül-Rahman al-Mevla olarak yazmıştı).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.