Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtçe moda dergisi “Kubar” yayın hayatına başladı: Anadilde giyim, makyaj ve dekorasyon trendleri, sağlık ve cinsellik tartışılıyor

Diyarbakır merkezli aylık moda dergisi “Kubar” yayın hayatına başladı. Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle dijital olarak yayımlanan dergi, giyim, makyaj ve dekorasyon trendlerini, sağlık ve cinsellik konularını tartışmaya açıyor.

Derginin editörlüğünü Ayşenur Özel ve Leyla Arısoy, redaktörlüğünü ve danışmanlığını ise İnan Eroğlu üstleniyor.

İlk sayıda tanınan Kürt sanatçılardan Tara Mamedova’nın stili yakın markajda

Dergi, okuyucularını İran’ın Kirmanşah kentinde geleneksel kıyafeti ile fotoğraflanmış bir kadın ile karşılıyor. Stilini yakın markaja aldığı isim ise tanınan Kürt sanatçılarından Tara Mamedova. Yalnızca kadınları değil, erkek stilini de gündemine taşıyan dergide, yılın yükselen trendleri anlatılıyor. 

Derginin ismi Kürt müzisyen Ciwan Haco’nun şarkısından geliyor

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, derginin ismi Ciwan Haco’nun “Sê Sê” adlı şarkısından geliyor. Derginin editörlerinden Leyla Arısoy dergiyi şu sözlerle anlatıyor: “Ciwan Haco, Sê Sê şarkısında ‘Kubar kubar kubarê’ der. Kubar, kibar, nazik ve zarif demek. Biz de bununla ilgileniyoruz. Moda, makyaj, sağlık ve cinsellik alanında güncel gelişmeleri takip ederek konularımızı belirliyoruz.”

E-dergi Kubar’ın diğer moda dergileri standartlarında basılmasını isteyen Arısoy, “Bir devletimiz olmadığı için bir moda anlayışımız da oluşmuyor. Ne getirirlerse onu giyiyoruz. Kürt ve kıyafet kelimesi yan yana gelince yöresel, etnik, otantik gibi terimler ortaya çıkıyor. Biz bunu istemiyoruz. Modayla uğraşan arkadaşların tasarımlarını görmek, giymek ve yayımlamak isteriz” diyor.

“Gündelik hayatta sıklıkla konuştuğumuz iç çamaşırı tercihleri, diyet, cinsellik ve makyaj gibi konular neden bir dergide yer almasın ki?” diyen Arısoy, gelen ilk tepkileri de anlatıyor:

“Aslında beklemediğim düzeyde olumlu tepkiler aldık. Samimiyetle insanların giyimlerini eleştirdik; müzisyen Kerem Sevinç’in dar giyimini, Ruşen Alkar’ın vücut şekline uyumsuz elbise seçimini eleştirdik. Olumsuz bir tepki ile karşılaşmadık. Bu durum, bizi hem heyecanlandırdı hem de cesaretimizi artırdı.”

Aylık Kürtçe moda dergisi Kubar’a ücretsiz ulaşmak mümkün: https://kubarkovar.wordpress.com/

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.