Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler, Washington Post’un sahibi Bezos’un telefonunu hackleyen Suudi Veliaht Prensi bin Salman hakkında “derhal” soruşturma açılmasını istedi

Birleşmiş Milletler, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman hakkında, Amazon’un kurucusu ve Washington Post gazetesinin sahibi Jeff Bezos’un cep telefonunu hacklediği iddiasıyla ilgili soruşturma açılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve Birleşmiş Milletler Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye tarafından yapılan açıklamada, Bezos’un telefonunun adli tıp incelemesi sonucunda bin Salman’a ait bir hesap tarafından hacklendiğinin kesinleştiği belirtildi. Açıklamada Salman’ın “yıllara yayılmış, kesintisiz, doğrudan ve şahsen yürüttüğü muhaliflerini hedef alma çabalarının” derhal soruşturulması talep edildi. BM raportörleri, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın, konunun Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğu iddialarıyla beraber soruşturulması gerektiğinin altını çizdi.

BM’nin soruşturma açılması talebi, İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin konuya ilişkin haberini takip etti. Guardian, Prens Salman’ın 1 Mayıs 2018’de WhatsApp hesabından Bezos’a zararlı yazılım içeren bir video yolladığını ve bu yolla telefondan veri indirildiğini ileri sürmüştü. Bu olaydan beş ay sonra Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğünü hatırlatan Guardian, dokuz ay sonra da National Enquirer gazetesinin Bezos’un özel hayatına ilişkin haberleri yayımlamaya başladığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçiliği, haber üzerine, iddiayı Twitter üzerinden yalanlayarak, “gerçeklerin açığa çıkması için” soruşturma açılmasını istedi.

Bezos, sevgilisi eski FOX TV sunucusu Lauren Sanchez’e gönderdiği mesajları yayımlayan National Enquirer’ı geçen şubat ayında şantajla suçlamıştı. Aynı dönemde eşinin büyük tazminat talebiyle boşanma davası açtığı Bezos, telefonunun hacklenmesinden de Suudi Arabistan’ı sorumlu tutmuştu.

CIA’in Suudi Arabistan kaynaklı tehdit uyarısı üzerine Norveç’te koruma altında yaşamaya başlayan, Arap insan hakları savunucusu ve yazar İyad el Bağdadi, Guardian’da çıkan haberin ardından Twitter’dan Kaşıkçı cinayetiyle Bezos’un telefonunun hacklenmesi arasındaki ilişkiye dikkat çeken şu paylaşımları yaptı:

  • 1) Jeff Bezos’un telefonu Whatsapp hesabı üzerinden hacklendi.
  • 2) Zararlı yazılım doğrudan Muhammed bin Salman’ın (MbS) kişisel telefonundan gönderildi.
  • 3) Suudiler Bezos’un telefonunu Mayıs 2018’den Şubat 2019’a kadar dinledi.
  • 4) Bezos’un hacklenmesi Amazon’la ilgili değildi. Washington Post ile ilgiliydi.
  • 5) Kapsamlı bir adli tıp raporu geliyor.
  • 6) Tüm detaylar birkaç aya kamuoyuyla da paylaşılacak.
  • 7) Evet, kullanılan zararlı yazılım İsrail şirketi NSO’nun Pegasus’uydu.
  • 8) Kaybolan mesajlarla Signal’in daha güvenli olduğuna inanıyorsanız, iki kere düşünün.
  • 9) Mayıs ve Ekim 2018 arasında Suudiler pek çok kişiyi daha hacklediler. Hepsi de ifade özgürlüğü kapsamına giren durumlarda, iş dünyasıyla ilgili değil.

Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) Cemal Kaşıkçı’nın cinayet emrini Muhammed bin Salman’ın verdiğini söylese de, ABD Başkanı Donald Trump yanaşmadığı için Suudi Arabistan’a yaptırım uygulanmadı. Cinayetle ilgili olarak Suudi Arabistan’da açılan davada ise geçen aralık ayında beş kişinin idam cezasına çarptırıldığı duyurulmuş, bin Salman’a yakın isimler ise serbest bırakılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.