Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Auschwitz kampının kurtarılışının 75’inci yılı: Sağ kurtulanlar buluştu

Polonya’nın Auschwitz şehrinde 1940 yılında kurulan Nazi toplama kampından sağ kurtulanlar, kampın kurtarılışının 75’inci yılında bir araya geldi. Sağ kurtulanları buluşturan ve holokostu anmak için düzenlenen tören, sonradan müzeye dönüştürülen kampta yapıldı.

Auschwitz Kampı

Törene Almanya’yı temsilen Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier katıldı. Steinmeier, Auschwitz’den kurtulan üç kişiyi sabah saatlerinde Berlin Bellevue Sarayı’nda ağırladıktan sonra onlarla birlikte Auschwitz’e geçti. Anma töreninde açılış konuşmasını Polonya Başbakanı Andrzej Duda yaptı. Çok sayıda devlet başkanı ve siyasetçinin katıldığı törende asıl konuşmacılar ise kamptan sağ kurtulan Batsheva Dagan, Elza Baker, Marian Turski ve Stanislaw Zalewiski oldu. Daha sonra The Pillars of Remembrance Vakfı temsilcisi Ronald S. Lauder söz aldı. Auschwitz-Birkenau Müzesi Direktörü Dr. Piotr M. A. Cywiński’nin teşekkür konuşmasını ardından topluca dua edildi. Törenin kapanışında, kampta hayatını kaybedenler için yaptırılmış anıta mumlar bırakıldı.  

1940 yılında kurulan kamp, üç ana binadan oluşuyordu: Stammlager (Auschwitz I), Birkenau (Auschwitz II) ve Monowitz (Auschwitz III). Auschwitz toplama kampı dünyanın en büyük Nazi toplama kampıydı. Kampta 1,1 milyon insan hayatını kaybetti. 27 Ocak 1945’te Sovyet ordusu kampa baskın yaptı. Kurtarılan mahkûmlardan birçoğu, kampta maruz kaldıkları kötü sağlık koşulları nedeniyle sonradan hayatını kaybetti. 

Kamptan sağ kurtulan 300’e yakın kişi anıta doğru yürüdü.

Auschwitz Kampı 2 Temmuz 1947’de müzeye dönüştürüldü, 1979’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklendi. 

Perşembe günü (23 Ocak 2020) de Müslümanlar ve Yahudiler birlikte, ünlü “Arbeiten macht frei (Çalışmak özgürleştirir)” yazısının altında yürümüştü. İslam Dünyası Genel Sekreteri Muhammed el İsa ve Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) Yöneticisi David Harris’in öncülüğünde konuşmalar yapılmıştı. Daha sonra Tevrat’tan ayetler okunmuş, Muhammed el İsa’nın imamlığında anıtın önünde namaz kılınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.