Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupalı aydınlardan Osman Kavala için açık mektup: “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini aleni biçimde ihlal etti”

Avrupalı siyasetçi ve akademisyenler, İngiltere’nin Financial Times gazetesine iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tutukluluğuna dair bir açık mektup yazdı.

Mektupta, Osman Kavala‘nın hukuksuz yere tutuklu olduğu, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki taahhütlerini yerine getirmediği ve Avrupa’daki dostlarını kendinden uzaklaştırdığına değinildi. Aralarında eski İsveç Başbakanı Carl Bildt, eski İspanya Dışişleri Bakanı ve eski NATO Genel Sekreteri Javier Solana ile akademisyen ve sosyal bilimcilerin de olduğu Avrupalı aydınlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkındaki kararına rağmen Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakmamasını eleştirdi. Mektupta, Türkiye’nin imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki yükümlülüklerini yerine getirmediğine ve bu şekilde Avrupa’daki dostlarını kendinden uzaklaştırdığına dikkat çekildi.

Metni Bildt ve Solana’nın yanı sıra, akademisyenler Timothy Garton Ash ve Kalypso Nicolaidis, sosyal bilimci Claus Offe, Oxford Üniversitesi Rektörü Chris Patten, siyasetbilimciler Ivan Krastev ve bilimci Nathalie Tocci de imzaladı.

Mektubun tamamı şöyle:

“Financial Times’ta 7 Kasım 2017 tarihinde yayınlanan mektubumuzda, Türkiye’nin önde gelen hayırseverlerinden Osman Kavala’nın tamamen dayanaksız olarak hapsedilmesini ağır biçimde eleştirmiştik. Kendisi o tarihten bu yana hapiste. 10 Aralık 2019 kararıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bizim bu değerlendirmemizi tartışma götürmez şekilde teyit etti.

Kavala ve diğer 15 kişi, Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi çerçevesinde suçlanmaktalar ve haklarında öbür boyu hapis cezası isteniyor. Sözü edilen madde hükümeti şiddet yoluyla devirmek suçunu kapsıyor. Strasbourg’daki mahkeme, iddianamede güç kullanılmasıyla ilgili bir isnatta bulunulmadığı gibi, polis sorgusunun da şiddet eylemleri hakkında herhangi bir soru içermediğini hayretle tespit etti. Mahkeme, Kavala’nın eylemlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan eylemlerden ibaret olduğunu belirterek, derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Kavala 800 günü boş yere parmaklıklar arkasında geçirmiş bulunuyor ancak Türkiye mahkemeleri – ve dahası siyasi üstleri – salıverilmesini reddetti.

Geçen hafta, Türkiye’deki tüm avukatların üçte ikisini temsil eden 12 baro, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ni benzeri görülmemiş keyfiliği ve büyük adil yargılama ihlalleri sebebiyle kınayan bir ortak bildiri yayımladı. Bu hafta ise aynı mahkeme aldırış etmeksizin Kavala’nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

Türkiye Kavala’ya karşı takındığı tutumla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki taahhütlerini aleni biçimde ihlal etmiş ve bu süreç boyunca Avrupa’da eskiden edindiği dostlarının hemen hepsini küstürmüştür.”

Financial Times’ın üyelerine özel olarak yayımladığı haberin orijinal metni için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.