Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kazakistan’da Çinli Müslüman Dungan azınlığın yaşadığı bölgede, Kazaklar ile Dunganlar birbirine girdi, en az sekiz kişi hayatını kaybetti

Kazakistan-Kırgızistan sınırının doğusundaki Zhambyl bölgesinde yaşayan Çince konuşan Müslüman bir etnisite olan Dunganlar ile Kazaklar arasında çıkan kavgada en az sekiz kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. İki etnik grup arasında çıkan kavganın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Olaylar sonrasında Dunganlar’ın Kazakistan-Kırgızistan sınırından Kırgızistan’a göç etmeye başladıkları söyleniyor. Sınırda yaşayan görgü tanıklarına göre, özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere Dunganlar sınırı geçerek Kırgızistan’daki akrabalarına sığınıyor. Kırgızistan’daki Dunganlar Kazakistan’dan gelen akrabalarını evlerine alıyor.

Yetkililere göre başlangıçta kavgaya katılanların sayısı onlarla ifade edilebilecekken sosyal medyadan yapılan dışarı çıkma çağrısı sonrasında olaylara 300’e yakın kişi dahil oldu.

Bölgeden gelen fotoğraflar birçok evin ve aracın tahrip edildiğini gösteriyor.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev cumartesi günü yaptığı açıklamada şiddetin sonlandığını duyurdu. Çatışmaların merkezi olduğu düşünülen Masanchi kasabası hâlâ askeri güçlerin kontrolü altında. Masanchi’de bulunan AFP muhabiri, sokaklarda az sayıda insanın olduğunu bildirdi.

Kazakistan İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksei Kalaichidi, olayların provokatörler tarafından sosyal medya ağlarında yayılan videolar sonucunda arttığını belirtti. Kalaichidi, olaylar sırasında beş polis memurunun da yaralandığını sözlerine ekledi.

Kazakistan İçişleri Bakanı Yerlan Turgumbayev ise 47 kişinin polis tarafından gözaltına alındığını belirtti.

İletişim Bakanı Dauren Abayev, şiddet dalgasının artması riskine karşı Kazakistan’ın ikinci büyük şehri olan Almatı’da önlemler alındığını söyledi.

Devlet Başkanı Tokayev tarafından etnik nefret söylemi içeren mesajlara ve sosyal medya üzerinden yanlış bilgilendirmeye karşı da derin bir soruşturma süreci başlatıldığı ve güvenlik güçlerinin konuyla ilgili görevlendirildiği belirtiliyor.

Volkan Kaşıkçı: “SSCB’nin çöküşünden sonra ‘halkların kardeşliği’ gibi söylemlerin çekilmesiyle milli kimliklerin hâkim hale geldi”

Arizona State University’de Sovyetler tarihi üzerine doktora çalışmasına devam eden akademisyen Mehmet Volkan Kaşıkçı, Kazakistan’daki etnik kimlikler arası ilişkileri tarihsel bir perspektifle Medyascope için değerlendirdi.

Kaşıkçı, Kazakistan-Kırgızistan sınırında Dunganlar ile Kazaklar arasında yaşanan olayları anlamak için Sovyet milliyetler politikasının ve eski Sovyet coğrafyasında etnik kimliklerin rolü, gelişimi ve birbirleriyle ilişkilerinin ele alınması gerektiğini belirtti. Sovyet milliyetler politikasına göre SSCB’de insanların kimliğinin en temelde etnisite üzerinden sınıflandırıldığını belirten Kaşıkçı, Sovyetler Birliği çöktükten sonra eski Sovyet coğrafyasında “sıfırdan milli kimlikler-uluslar inşa ediliyormuş” gibi bir anlatım içerisine girildiğini eleştirel bir biçimde aktardı. Kaşıkçı, günümüzde eski Sovyet coğrafyasındaki kimlikler siyasetinin kaynağının Sovyetler’deki milliyetler politikasına dayandığını ve milli kimliklerin son derece ilkel bir şekilde Sovyetler döneminde de zaten var olduğunu belirtti. Kaşıkçı, SSCB’nin çöküşünden sonra “halkların kardeşliği” gibi söylemlerin çekilmesiyle milli kimliklerin hâkim hale geldiğini vurguladı.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.