Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İdlib’e harekât an meselesi” diyen Erdoğan’a Kremlin’den yanıt: “Olabilecek en kötü senaryo”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında, Suriye ordusunu İdlib’de ele geçirdiği bölgelerden geri püskürtmek için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekât düzenlemesinin “an meselesi” olduğunu söyledi; hem Esad rejimine hem de üstü kapalı Rusya’ya “Artık son ikazlarımızı yapıyoruz” mesajı gönderdi. Bu açıklamaya Rusya’nın tepkisi gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin Suriye hükümet güçlerine yönelik olası harekâtı için “en kötü senaryo” nitelemesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü konuşmasında isim vermeden Rusya’yı İdlib konusunda Türkiye’nin taleplerine uygun bir pozisyon alması için uyardı, aksi takdirde Suriye ordusuna karşı harekât düzenlenmesinin “an meselesi” olduğunu belirtti: “Türkiye, İdlib konusunda kendi harekât planlarını uygulamak üzere her türlü hazırlığını yapmıştır. Her operasyonda olduğu gibi, bu konuda da ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyoruz. Daha açık bir ifadeyle, İdlib harekâtı artık bir an meselesidir. Ülkemizin bu konudaki kararlılığını hâlâ anlamamış olan rejime ve onu cesaretlendirenlere İdlib’i bırakmayacağız.

Bu açıklamayla ilgili değerlendirme yapması istenen Kremlin Sözcüsü Peskov ise, şu açıklamayı yaptı: “Eğer İdlib’deki terörist gruplara yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu Soçi anlaşmalarına uygun olur çünkü ciddi miktarda silah ve mühimmata sahip bu terörist grupların etkisiz hale getirilmesi Türkiye’nin sorumluluğunda. Ancak eğer Suriye’de meşru hükümete ve Suriye ordusuna yönelik bir operasyondan bahsediyorsak, bu olabilecek en kötü senaryodur.”

Türkiye, Suriye ordusunun, Rusya ile 17 Eylül 2018’de imzalanan Soçi Mutabakatı çerçevesinde belirlenen sınırlara geri dönmesini, Rusya’nın da bu talebi Suriye rejimine kabul ettirmesini istiyor. Rusya ise Türkiye’nin Soçi anlaşmasından doğan “terörle mücadele” yükümlülüklerini yerine getirmediğini savunuyor. Nitekim Peskov bugünkü açıklamasında, “Militanlar ve terörist gruplar Suriye silahlı güçlerine ve Rus askeri tesislerine İdlib üzerinden saldırmaya başladıklarında Soçi’de varılan anlaşmalardan memnun olmayı bıraktık” dedi.

“Rusya Türkiye’ye mülteciler için 6 kilometre derinlikte tampon bölge önerdi”

Sözcü Peskov, Moskova ve Ankara’nın İdlib’de tansiyonun daha da tırmanmaması için iletişimde olduğunu sözlerine ekledi. Ancak, her iki taraf da bu amaçla sürdürülen görüşmelerden şu ana dek sonuç alınamadığını gizlemiyor.

Resmi kaynaklarca doğrulanmadı ama kimi yorumcular, Rusya’nın Türkiye’ye, İdlib vilayetinin Suriye yönetimine bırakılmasını, Suriye ordusunun operasyonlarından kaçan ve sayıları 900 bini bulduğu söylenen mültecilerin de, Türkiye sınırında 6 kilometre derinlikte oluşturulacak bir tampon bölgeye yerleştirilmesini önerdiğini ileri sürüyor.

Erdoğan: “ABD ile her tür dayanışmamız olabilir”

Tarafların açıklamaları, Ankara ve Moskova’nın İdlib konusunda uzlaşmaya çok uzak olduklarına işaret ederken, Türkiye’nin cephede Suriye ordusu dışında Rusya ile de sıcak çatışmaya girebileceği endişesi hâkim. Hafta başında Medyascope’a konuşan Rusya uzmanı Aydın Sezer, Türkiye’nin Suriye ordusuna harekât düzenlemesinin Rusya ile savaşmayı da göze aldığı anlamına geleceğini söylemişti.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump’ın dün yapmış olduğu, “İdlib konusunda Türkiye ile çalışıyoruz” açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bugün “ABD ile her tür dayanışmamız olabilir” şeklindeki sözleri, Türkiye’nin İdlib harekâtı için Vaşington’un desteğine güvendiği yorumlarına neden oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.