Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein cinsel saldırı ve tecavüzden hüküm giydi

ABD’li eski film yapımcısı Harvey Weinstein, New York’ta görülen davada tecavüz ve cinsel saldırıdan suçlu bulundu. Yedi erkek ve beş kadından oluşan 12 kişilik jüri, beş gün süren değerlendirme sonucunda, 67 yaşındaki Weinstein’ı, 2006 yılında yapımcı asistanı olarak yanında çalışan Miriam Haley’e cinsel saldırıda bulunmaktan, 2013 yılında ise isminin açıklanmasını istemeyen mağdura üçüncü derecede tecavüz etmekten mahkûm etti. Weinstein, cezası ömür boyu hapis olan aleyhindeki daha ağır suçlamalardan ise beraat etti.

5 milyon dolar kefalet karşılığında tutuksuz yargılanan Weinstein, jürinin kararını açıklamasından sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cezası 11 Mart’ta açıklanacak Weinstein’ın alabileceği en hafif ceza beş yıl, en ağırıysa 25 yıl hapis.

#MeToo hareketini başlatan ifşaat

Bir zamanlar Hollywood’un en ünlü ve en güçlü yapımcısı olan Weinstein’ın bu gücünü, sektördeki nüfuzunu, genç yıldız adaylarına ve yanında çalışan kadınlara sarkıntılık, taciz ve tecavüz etmek için kullandığı, ilk kez 2017 Ekim ayında New York Times gazetesinin haberiyle ifşa olmuştu.

Haberin ardından, aralarında Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rose McGowen ve Asia Argento gibi Hollywood’un bugün en ünlü yıldızlarının da bulunduğu onlarca kadından gelen ifşaat, artık küreselleşmiş durumdaki #MeToo (Ben de) hareketini başlattı. O gün bugündür ünlü ünsüz pek çok kişi kendilerine cinsel saldırıda bulunan, taciz ve/veya tecavüz eden erkekleri kamuoyuna ifşa etmeyi sürdürüyor.  

Weinstein aleyhinde yine tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarıyla Los Angeles’ta açılmış bir başka dava devam ediyor. Weinstein’ın cinsel saldırıda bulunduğu kadınlardan bazıları ise dava açmak yerine sulh yolunu seçerek kendisinden milyonlarca dolar tazminat aldı.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.