Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Artık taciz, tüm dünyada yapanın yanına kâr kalmıyor

 

“Ben ilkokul 4’teki çocuk Dilara’ya bir buçuk yıl boyunca sistematik bir şekilde yapılan bir iğrençliğin cezasının verilmesini sağladım. Bunu yetişkin Dilara sağladı. Bu benim için çok anlamlı. 10 yıldır yaşadığım travma bir anlamda son buldu.”

İlkokul öğretmenine yıllar sonra açtığı cinsel taciz davasını kazanıp, 87 yıl hapis cezasına çarptırılmasını sağlayan 22 yaşındaki Dilara Alkan’ın Türkay’ın Ayşe Arman’a verdiği mülakattan bu sözler . Arman yerinde bir tespitle Türkay’ın“Bu ülkede istismara uğrayan bütün kadınlara, “Yılma! Vazgeçme! Pes etme! Utanma! Razı olma, hakkını ara!” mesajı verdiğini söylüyor. Pek rastlamadığımız bir durum olduğu için faili cezalandıran mahkeme heyetine de teşekkür ediyor.
Arman’ın mülakatı Batı’da başlayan ifşa dalgasını izliyor. Benzer bir dalga Türkiye’de de başlar mı, şüpheli, zira Batı’dakilerin aksine cinsel suçlar Türkiye’de nadiren cezalandırılıyor.

Bir cesur aktris: Rose McGowan

14-rose-mcgowan.w710.h473.2x

Yine de kadınların maruz kaldıkları istismarı kamuoyuyla paylaşması, Arman’ın da yazısında vurguladığı gibi cesaret verir ve cesaret bulaşıcıdır. Müptezel Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’in çevresindeki kadınları yıllardır taciz ettiği herkesçe bilinmesine rağmen sessizliğin bozulması ancak cesur bir yıldızın, Rose McGowan’ın yaşadıklarını anlatmasıyla mümkün oldu. Yıllar içinde en az 89 kadını taciz ve tecavüz ettiği ortaya çıkan Weinstein hakkında ABD ve İngiltere’de cezai soruşturma sürerken, kariyeri de sıfırlandı.
Ve Hollywood’da kelimenin gerçek anlamıyla Pandora’nın kutusu açılmış oldu.

Kevin Spacey’nin tacizine uğrayan genç erkekler

HOLLYWOOD, CA - APRIL 25: Actor Kevin Spacey arrives at the 4th Annual Reel Stories, Real Lives event benefiting the Motion Picture & Television Fund at Milk Studios on April 25, 2015 in Hollywood, California. (Photo by Amanda Edwards/WireImage)

Star Trek: Discovery dizinde rol alan Anthony Rapp henüz 14 yaşında bir çocukken iki Oscar ödüllü ünlü aktör Kevin Spacey tarafından taciz edildiğini açıkladıktan sonra, biri barmen ikisi oyuncu üç kişi daha benzer deneyim yaşadıklarını duyurdu. İlk ifşanın çektiği tepkiyi eşcinsel olduğunu söyleyerek dağıtmaya çalışan Spacey için, taciz ettiği Meksikalı aktör Roberto Cavazos Facebook’a “30 yaşın altında bir erkek olmak Spacey’nin bize dokunma hakkını kendinde görmesi için yeterli oluyordu” notu koydu.
Bu gelişmeler üzerine Spacey samimi olarak özür dilediğini söylese de, “Uluslararası Emmy Kurucuları Ödülü”nden ve “House of Cards’taki başrolünden (dizi tümüyle durduruldu) oldu.

Koltuğunu bırakan savunma bakanı

michael-fallon_2613270k

Özür İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’u da kurtaramadı. 15 yıl önce bir davette Julia Hartley-Brewer adlı kadın gazetecinin bacağına elini koyduğu ortaya çıkan Fallon dün bu davranışının bedeli olarak dün koltuğunu bıraktı. Fallon geçmişteki bu “yakışıksız” davranışı nedeniyle, “makamının gerektirdiği davranışlara uygun düşmediği için” ve “örnek olmak adına” Savunma Bakanlığından istifa etti. Oysa gazeteciden geçmişte özür dilemişti. Hatta o gece İngiliz bakanın elini bacağında bulunca, elini derhal çekmezse kendisine yumruk atacağını söyleyen olan Hartley-Brewer, “Bu hareketi bir saldırı olarak algılamadım. Zamanında cevabını verdim ve konu kapandı. Bacaklarım hâlâ yerinde,” açıklaması bile yaptı. Ama kimbilir belki de, kabinesinde ve partisininin milletvekilleri arasında tacizleri ayyuka çıkması muhtemel başka isimler de bulunan Başbakan Theresa May için Fallon’un feda hamlesi kaçınılmazdı.

Hollywood’da tacizci erkek listesi uzuyor

Bu arada Hollywood’da tacizci erkekler listesi her gün güncellenmeye devam ediyor. Listeye son eklenen isimse 80 yaşındaki Oscar ödüllü aktör Dustin Hoffman. Anne Graham Hunter The Hollywood Reporter için kaleme aldığı yazıda, 1985 yılında 17 yaşındayken ‘Death of a Salesman’ (Satıcının Ölümü) filminin setinde staj yaparken, başrol oyuncusu Dustin Hoffman’ın tacizine uğradığını anlattı .O dönemde tuttuğu günlükleri paylaşan Hunter, Hoffman’ın sürekli kalçasını ellediğini ve cinsel içerikli konuşmalar yaptığını söylüyor.

e7npc9ta1fbquqakjloa
Hollywood’da daha önce de Bill Cosby, Woody Allen ve Roman Polanski gibi isimlerin tecavüz ve taciz skandalları gündem olmuş, ama arkası gelmemişti.
Ancak bu kez kadınlar sosyal medyanın da yardımıyla küresel bir dayanışma gösteriyor: Yapımcı Harvey Weinstein’ın ipliğinin pazara çıkmasıyla dünya çapında binlerce kadının katılımıyla Twitter’da #MeToo (Ben de) etiketiyle başlayan kampanyaya katılım sürüyor. Oyuncu Alyssa Milano’nun, Twitter üstünden cinsel tacize uğramış herkesi #MeToo” (Ben de) etiketini kullanmaya ve bu yolla problemin aslında ne kadar yaygın olduğunu göstermeye çağırmasıyla başlayan kampanyaya 24 Ekim itibariyle 85 ülkeden 1 milyon 700 bin kişi katılmıştı. Sosyal medya üzerinden cinsel tacize uğramış olduklarını belirten kadınlar arasında Sherly Crow, Björk, Evan Rachel Wood, Melanie Lynskey, Patricia Arquette gibi isimler de bulunuyor.
Avrupa Parlamentosu da geçen hafta bu konuya özel bir oturum düzenleyerek kampanyaya destek vermişti .

Avrupa İslamı’nın gözde ismi Ramadan da tecavüzle suçlanıyor
Kadınların küresel “Ben de” kampanyası, Müslüman Kardeşler’in kurucusu Hasan El Benna’nın torunu olan ve Avrupalı Müslümanlar’a ılımlılık vaaz eden “Avrupalı Müslüman Olmak” kitabıyla meşhur ilahiyat profesörü Tariq Ramadan’ı da tacizci musabıklar arasına kattı.

medias-autour-de-la-polemique-anti-islam-semaine-du-17-au-21-septembre-2012

Halen İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde ders vermekte olan Ramadan hakkında iki kadının tecavüz suçlamaları nedeniyle Fransa’da soruşturma başlatıldı. Ramadan’ı ilk ifşa eden Fransız televizyonuna konuşan Henda Ayari adlı kadın oldu. 5 yıl önce İslam dini hakkında sorular sormak için Ramazan’ın odasına gittiğini belirten Ayari “Önce beni zorlayarak öptü. Boğazıma sıktı, ölüyorum sandım” diye konuştu. Ardından adı açıklanmayan ve sonradan Müslüman olduğu belirtilen başka bir kadın da Ramadan’ın 2009’da bir otelde kendisine tecavüz ettiğini öne sürdü. Ramadan iddiaları yalanlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.