Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güven endeksleri açıklandı: TCMB’ye göre şirketler ekonomiye güven duyuyor, TÜİK’e göre manzara tersi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, reel kesimin yani şirketlerin ekonomiye duyduğu güven, şubatta ocak ayına göre 2,8 puan artarak 104,1 seviyesinden 106,9’a yükseldi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endekste azalış yönünde etkili oldu.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 14,5’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 74,4’e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,1’e yükseldi.

Öte yandan, Merkez Bankası’nın paylaştığı verilere göre imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76 seviyesinde gerçekleşti. 

Hizmet ve inşaat sektöründe güvensizlik sürüyor

Merkez Bankası ile aynı gün Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) sektörel güven endekslerinin Şubat 2020 verilerini açıkladı. Buna göre güven endeksi hizmet sektöründe yüzde 3,4 oranında yükselip 98,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 2 oranında azalıp 102,9, inşaat sektöründe yüzde 5,7 oranında azalarak 74,5 oldu.

TÜİK’in sektörel güven endeksleri 100’den büyük olduğunda sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olduğunda ise kötümserliğini gösteriyor.

İnşaat 2019’da yıkıldı 

TÜİK’in şubat ayı sektörel güven endeksleri verilerine ilişkin değerlendirmesinde inşaat sektöründeki girişimcilerin yüzde 64,8’i, faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. Bu “bir temel faktör”ün öne çıkanı ise yüzde 42,1 ile finansman sorunları. Onu yüzde 34,7 talep yetersizliği izliyor.

Yine TÜİK’in 2019 yılının tamamına ilişkin Yapı İzin İstatistikleri de belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2019 yılında, 2018’e göre, bina sayısı açısından yüzde 48,3, bina yüzölçümü açısından yüzde 52,4, bina değeri açısından yüzde 43,8, daire sayısı açısından da yüzde 53,9 oranında azaldığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.