Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da nitelikli işgücü alımları başladı

Almanya, geçen yılın haziran ayında ülkede sorun haline gelen istihdam açığını kapatabilmek için göç yasasında önemli değişiklikler yapmıştı. “Nitelikli İşçi Göçü Yasası” ile öncelikle bilişim, sağlık ve inşaat alanındaki istihdam açığının kapatılması hedefleniyor. Yeni yasa, 1 Mart 2020’de yürürlüğe girdi. 

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, pazartesi günü Berlin’de düzenlenen bir basın toplantısında bu yasayla düzensiz göçü de sınırlandırmayı hedeflediklerini belirterek “Sosyal sistemlere göç istemiyoruz, işyerlerine istiyoruz. Hedefimiz bu. Ayrıca bu yolla düzensiz göçü de kontrol altına alabiliriz” dedi. 

Wollseifer: Yasa iyi bir şekilde uygulanmalı 

Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer, Nitelikli İşçi Göçü Yasası’nı “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Wollseifer, sadece zanaat alanında değil tüm ekonomide işgücü eksiği olduğu için üçüncü ülkelerden işgücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

En iyi yasanın bile iyi bir şekilde uygulanmadığında fayda sağlayamayacağını vurgulayan Wollseifer, bu konuda görevli olan aktörlerin işlemleri hızlandırmaları gerektiğini söyledi. 

Öte yandan, Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (AHK) Nürnberg şubesi ile Bavyera eyaletine bağlı Fürth şehrinin göçmenlik bürosu, uluslararası işgücü başvurularını hızlandırmak için birlikte çalışma konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre göçmen bürosu, AHK tarafından kendilerine ulaşan başvuruları öncelikli olarak değerlendirecek. 

İyileştirmeler gerek

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ifo) Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Prof. Panu Poutvaara, iş bulmak üzere Almanya’ya gelecek olanlara, iş bulana kadar sahip oldukları yetkinlikler dışındaki alanlarda haftada sadece 10 saat çalışma imkanı tanınmasının yeterli olmadığını, çalışma süresinin artırılması gerektiğini söyledi. Poutvaara, “Bu yolla daha az birikime sahip olanların da Almanya’ya gelmesi sağlanabilir” dedi.

İşgücü piyasası uzmanı Prof. Dr. Herbert Brücke

Mediendienst Integration isimli kuruluşun işgücü piyasası uzmanı Prof. Dr. Herbert Brücke ise denklik zorunluluğunu eleştirdi. Almanya ile karşılaştırıldığında diğer göç ülkelerinin denklik konusunda daha esnek olduklarını vurgulayan Brücke, 2012 ile 2017 yılları arasında sadece 4 bin kişinin denklik işlemlerini yaptıklarını söyledi. Uzmanlara göre, denklik şartı potansiyel işgücü için engel oluşturuyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.