Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM İdlib gündemiyle olağanüstü toplanıyor, kapalı oturuma Erdoğan katılmayacak, konuşulanlar “devlet sırrı” olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün İdlib gündemiyle olağanüstü toplanıyor. Saat 15.00’te başlayacak kapalı oturuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmayacak. Oturumun tutanakları 10 yıl boyunca açıklanmayacak.

Oturumda Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bölgedeki gelişmelere ilişkin bilgi vermesi bekleniyor. Toplantıya milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, bakan yardımcıları ve bazı üst düzey kamu yöneticileri katılacak.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, toplantıya Erdoğan’ın katılmamasını şu sözlerle eleştirdi:

“Cumhurbaşkanı, bizzat gelmeli, neden ve nasıl 34 şehit verdiğimizi TBMM’ye anlatmalıydı. Bu, atanmış bakanlar eliyle baştan salınacak bir husus değildir.”

Muhalefet, 27 Şubat’ta İdlib’de en az 33 askerin hayatını kaybettiği hava saldırısının ardından TBMM’nin toplanmasını istemişti.

Göçmen krizi

Saldırı sonrası Türkiye, sığınmacıları daha fazla “tutamayacağını” açıklamıştı. Bunun üzerinde binlerce sığınmacı Türkiye-Yunanistan sınırına ve Ege sahillerine akın etti.

Deniz geçişlerinde en az beş kişi, sınırdaki çatışmalardaysa en az bir kişi öldü. Yunanistan, geçişleri engellemek için Meriç Nehri’nin kıyısına tel ördü ve bölgeye takviye birlikler gönderdi. Sığınmacılara göz yaşartıcı gazla yapılan müdahaleler devam ederken, geçip yakalananlar Türkiye’ye geri gönderiliyor.

Diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında bu hafta yapılması beklenen zirvenin öncesinde Ankara’da hızlı bir diplomasi trafiği yaşanıyor. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Ankara’da. Göç krizini konuşmak için de Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Kriz Yönetiminden sorumlu AB Komiseri Janez Lenarcic de Ankara’ya gelecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli ise bugün Yunanistan-Türkiye sınırında olacak ve göç kriziyle ilgili yerinde incelemelerde bulunacak.

Almanya, göç kriziyle ilgili olarak Türkiye’yi uyarırken, ABD ise Patriot hava sistemlerinin Suriye sınırına konuşlandırılmayacağını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.