Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Türkiye’nin açıkladığı sayıları yalanlamaya devam ediyor: “39 bin göçmenin girişini engelledik”

Türkiye-Yunanistan sınırındaki insani kriz sürüyor. Binlerce sığınmacı, Yunanistan’a girmek için bekleyişini sürdürüyor. Yunan sınır polisleri ve askerler, geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gazla, zaman zaman da gerçek mermilerle müdahale ediyor. Şu ana kadar en az dört göçmen açılan ateşte hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan’a geçenlerin sayısının bugün saat 12.10 itibarıyla 142 bin 175’e ulaştığını söyledi.

Ancak Yunanistan bu sayıları yalanlıyor. Atina hükümeti 29 Şubat’tan bu yana, sınırı geçmeye çalışan 39 bin göçmenin engellendiğini, geçmeyi başaran 254 göçmenin ise gözaltına alındığını açıkladı.

Yunanistan’a göre ülkeye giriş yaparken yakalanan göçmenlerin yüzde 64’ü Afganistanlı, yüzde 19’u Pakistanlı, yüzde 5’i Türkiyeli, yüzde 4’ü ise Suriyeli.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ise 1 Mart ve 2 Mart tarihlerinde 1200 göçmenin deniz yoluyla Yunan adalarına ulaştığını açıkladı. 

Yunanistan kaçak göçmenleri ülkelerine geri gönderecek

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, son bir haftadır kaçak yollarla Yunanistan’a geçmeye çalışan 39 bin kişinin geri gönderildiği duyuruldu. Mitarachi, gelen göçmenlerin ülkenin kuzey şehirlerinden Serez’e transfer edileceğini, ardından da kendi ülkelerine gönderileceğini söyledi.

Af Örgütü: “Yunanistan insanlık dışı tedbirler alıyor”

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International’dan (Uluslararası Af Örgütü) yapılan açıklamada Yunanistan’ın ülkeye girmeye çalışan mültecilere karşı “insanlık dışı tedbirler aldığı” belirtildi.

İnsan hakları örgütleri, tüm ülkeleri göçmenlerin haklarına saygı duymaya çağırdı

Tüm bu yaşananlar esnasında Yunanistan’ın iltica başvurularını durdurması ve göçmenlerin geri gönderileceğini açıklaması, insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Başkanı Francesco Rocca, sınır bölgesine yaptığı ziyarette “Göçmenlerin bir kez daha politik silah olarak kullanıldığını görmek çok üzücü. Bu durum kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise tüm ülkeleri göçmenlerin temel insan haklarına saygı duymaya çağırarak “Uluslararası korumaya ihtiyaç duyanlara karşı yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.