Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da Genelkurmay Başkanı da koronavirüse yakalandı – Murat Çınar: “20 bin doktor ve hemşire işe alınacak”

Çin’den sonra koronavirüs nedeniyle en fazla ölüm vakasının yaşandığı ülke olan İtalya’da, Genelkurmay Başkanı Salvatore Farina da koronavirüse yakalandığını kamuoyuyla paylaştı. Hükümet ortaklarından Demokrat Parti Genel Sekreteri ve Lazio Eyaleti Genel Başkanı Nicola Zingaretti ve kuzey eyaletlerinden Piyemonte Başkanı Alberto Cirio da kendilerinde koronavirüs bulunduğunu açıklamıştı. Bu üç yöneticinin de kendilerini karantinaya aldığı, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtiliyor.

İtalya’da yaşayan gazeteci Murat Çınar, ülkedeki son durumu Medyascope’a anlattı. Çınar, hasta sayısının halen 6 bin 387 olduğunu ve 366 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 622 kişi ise tedavi edilip, taburcu oldu. Çınar, “En önemli ve zor durumda olan eyalet, İtalya’nın ekonomik açıdan en zengin eyaleti olan Lombardiya. Ölüm vakalarının yüzde 73’ü burada” dedi. Lombardiya’da virüsün bu kadar fazla yayılmasının nedeninin “Çin ile yakın ilişkisi” olduğunu belirten Çınar, aynı zamanda “merkezi hükümetin ve yerel sağlık örgütlerinin de zamanında yeteri kadar önlem almadıklarının” söylendiğini aktardı. 

Hükümet, tedbir amacıyla Lombardiya eyaletinde tüm okulların 3 Nisan’a kadar kapalı olacağını duyurdu. Lombardiya’da aynı zamanda spor salonları, havuzlar ve Murat Çınar’ın aktardığına göre hafta sonları tüm alışveriş merkezleri kapalı olacak. Çınar, “Bakanlar kurulu kararıyla İtalya genelinde yeni tedbirler alınacak. Bir sonraki emre kadar bütün nikah, düğün, cenaze törenleri, tüm müzeler, sinemalar, tiyatrolar ve publar kapalı olacak” diye konuştu.

Diğer eyaletler için bir önceki bakanlar kurulu kararı geçerli olacak. Okullar ve mahkemeler 15 Mart’a kadar kapalı. Acil davalar dışında birçok dava ertelenecek. Çınar, dün adalet bakanının zorunluluk olmadığı müddetçe duruşmaların video aracılığıyla yapılmasını önerdiğini aktardı. 

Ülkedeki sağlık kurumlarının sorunlarına da dikkat çeken Çınar, “İtalya’da sağlık sektöründe birtakım kesintiler oldu. Nitekim devlet 20 bin doktor ve hemşirenin hızlı bir şekilde işe alınacağını söyledi” dedi. Koronavirüs üst solunum yollarını etkilediği için bazı hastalar yapay solunum sistemine ihtiyaç duyuyor. Çınar, hükümetin bu sistemlerin üretimi için ekstra bütçe ayıracağını da söyledi.  

Murat Çınar’la söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.